• Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Sæby

1400

Beskrivelse

En stille by i Nordjylland

I middelalderen tilhørte Sæby biskopppen af Børglum Kloster. De fleste danske byer tilhørte ellers kongen. Sæby voksede op omkring Mariested Kloster, da det blev bygget i 1462-1475. Byen fik købstadsprivilegier i år 1524. Men allerede tolv år senere blev den svækket, fordi klosteret blev hårdt ramt af reformationen. I 1600-tallet var der store problemer, fordi havnen sandede til. Samme århundrede gav regeringen, det nuværende Frederikshavn, lov til at bygge både fæstning og toldstation. Udviklingen af byen stod næsten stille, indtil industri og især turisme slog igennem i 1900-tallet. Derfor er byens historiske kerne stadig meget velbevaret i dag.

Far til Fire langt ude på landet

Sæby lagde i 1955 ansigt til optagelser til filmen ”Far til Fire på Landet” – den tredje film i serien. Tidens mest populære skuespillere, Karl Stegger, Birgitte Bruun og Ib Mossin, tog turen fra København til det lille fiskerleje. Bodil Kjer var selvfølgelig også med – om end i elefantudgave. Her i den stillestående fiskerby gav havnen og klitterne skuespillerne et afbræk fra det hektiske liv i hovedstaden. Det var fattigdom og marginalisering, der havde sat udviklingen i stå i Sæby – og i mange andre danske kystbyer. Men i filmens verden blev det stillestående samfund forvandlet til ren provinsidyl, hvor byfolkene kunne nyde deres velfortjente ferie.

Skrevet af Søren Bitsch Christensen

Clasens Hotel

I Algade i Sæby ligger en stor harmonisk gård, med en stor grundmuret kvist, og en port, der fører ind til den store have, der strækker sig ned mod Sæby Å. Gården blev oprindeligt opført i 1700tallet som købmandsgård. Den fik sit nuværende udtryk under byfoged Boechs ejerskab i begyndelsen af 1800tallet. Det var også byfoged boech, der etablerede den store prydhav bag gården, hvoraf et lysthus af levende lindetræer består endnu. Gårdens glansperiode var fra 1891-1999, hvor den belv drevet som hotel under navnet Clasens Hotel. Hotelejer Gustav Clasen var en godmodig og humoristisk personlighed, og hans hotel blev hurtigt samlingssted for de kulturradikale kunstnere, forfattere og malere, der besøgte Sæby i slutningen af 1800tallet. I den stillestående købstad fandt de en uforstyrret idyl, der gav inspiration til såvel malerier, som noveller, skuespil og romaner. Om eftermiddagen samledes kunstnerne i Clasens have, hvor der var keglebane, og et lysthus ved åen, hvorfra der blev serveret kølige drikke. Ved særlige lejligheder var der ophængt kulørte lamper i træerne, og levende musik. Byens bedre borgerskab deltog i festlighederne, såvel som byens øvrige tilrejsende og turister, der blev lokket til Sæby af samme ro og idyl som kunstnerne søgte, men også for at opleve det miljø kunstnerne skabte i byen. Herman Bang var en af de faste gæster på Clasens Hotel, og for de mange gode og gavmilde stunder han nød her, kvitterede han med novellen, Sommerglæder" fra 1902. Bogen omhandler den første dag, hvor det store rykind af sommergæster ankommer til Brasens Hotel, i et lille fiskerleje på Vendsyssels østkyst. Bogen giver et humoristisk og karikeret billede af Sæby og byens borgene, hvoraf flere er let genkendelige. Især værtsparret på hotellet fik en hård medfart, og bogen resulterede i stor opstandelse blandt borgerne i Sæby, og afbrød den ellers familiære forbindelse mellem ægteparret Clasen og Herman Bang. Læs bogen Sommerglæder, og oplev stadig idag stemningen i Sæby, Clasens gård, og den store idylliske have, hvor en lille udstilling fortæller om livet, der levedes her engang.

Skrevet af Jens Thidemann

Kolofon

Administrator
Søren Bitsch Christensen
Forfatter
Jens Thidemann

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner