• Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv
  • Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Sønderborg Slot

1250

Beskrivelse

Stærk bevogtning mod syd

Det gamle Sønderborg Slot ligger midt i Sønderborg på næsset mellem Alssund og Flensborg Fjord. Omkring 1200 blev en tårnborg bygget på stedet. Den blev udbygget gennem middelalderen til et stærkt ringmurskastel. 1549-71 ombyggede kong Christian den Tredje borgen til renæssanceslot med fire længer. Tidens lutherske slotskapel er bevaret intakt. Senere blev slottet hovedsæde for hertugerne af Sønderborg. Forfald gjorde det i 1718-26 nødvendigt at forenkle byggeriet til det nuværende barokanlæg uden tårne og spir. I 1851 var slottet dansk kaserne, mens det fra 1867-1920 var tysk kaserne. Efter 1921 blev slottet indrettet til museum for Sønderjyllands historie.

Kongens mytiske vandring om det runde bord

1532 blev Christian den Anden efter mange års krig og uro afsat som konge. Han blev spærret inde på Sønderborg Slot som politisk fange. Her levede ekskongen i 17 år. Så blev han overført til Kalundborg Slot og døde som fange. Regnskaber viser, at ekskongen blev behandlet kongeligt med udsøgt mad, drikke og fornemme klæder. Ofte kunne han bruge hele slottet og gå i byen under opsyn. I 1700-tallet fremviste man et tårnværelse med en fure i gulvet, som Christian havde slidt ved at gå hvileløst rundt. Tårnværelset er nu forsvundet. I 1800-tallet blev furen genfortalt som en rille i et rundt bord. Myten udødeliggjorde Carl Bloch i 1872 i et maleri kendt fra skolebøger. Men Sønderborg Slot har aldrig haft et rundt bord.

Skrevet af Peter Dragsbo

Sønderborg slot

Jeg er født og opvokset i Sønderborg og som en naturlig ting er jeg kommet meget tit på Sønderborg slot og efter museet "1864" blev bygget på Dybbøl Banke har jeg også besøgt det ret ofte. Jeg har altid været meget glad for, at komme begge steder, der jo specielt fortæller om den sønderjyske historie. Begge steder er virkelig værd, at besøge, da der bliver gået i dybden med historien. Jeg kan godt anbefale et besøg, hvis I kommer på de kanter. Mange hilsner, Andreas Topholm-Hansen.

Skrevet af Andreas Topholm - Hansen

Kolofon

Administrator
Peter Dragsbo
Fotograf
Lars Bjarke Christensen
Forfatter
Andreas Topholm - Hansen

Relaterede emner