• Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Sikringsstilling Nord

1916

Beskrivelse

Et omvendt Dannevirke

Tysk militær opførte i 1916-18 en spærring tværs over den jyske halvø, den såkaldte Sikringsstilling Nord. Formålet var at komme en engelsk invasion fra nord i forkøbet. Anlægget fungerede i samspil med Zeppelinbasen i Tønder. Straffefanger opførte op mod 900 kanonstillinger, krudtmagasiner, bunkere til soldater og skyttegrave. Man etablerede dæmninger ved åer og bække for at kunne oversvømme lavtliggende områder. Stiklinjer fra Sønderjyllands smalsporede jernbaner transporterede materialer og ammunition til forsvarslinjen. Sikringsstillingens vældige anlæg fulgte tunneldale og bakkeøer fra Hoptrup i øst til Skærbæk i vest.

Forsvarslinje sprængt i luften

Sikringsstilling Nord var ikke den første forsvarslinje tværs over Jylland. Ved kanonstillingen Andholm møder tyskernes forsvarslinje den cirka 1800 år gamle pendant Vendersvold. Desuden ligger Dannevirke 70 kilometer mod syd. Tyskernes store anlæg kom aldrig i aktion. Slagene i første verdenskrig foregik andre steder og trak efterhånden alt mandskab bort fra byggeriet. 22 ton krudt brugte dansk militær til at sprænge det meste af stillingen, efter Sønderjylland blev genforenet med Danmark i 1920. Danskerne frygtede, at fjender kunne drage fordel af den nordvendte forsvarslinje i et eventuelt angreb fra syd. I 1994 åbnede 25 bevarede anlæg for publikum i et samarbejde mellem kommuner, lodsejere og Sønderjyllands Amt.

Skrevet af Flemming Sørensen

En travetur ved Lerskov Batteriet

Det var spændende at se og høre mere om denne "glemte" forsvarslinie. Vi så de bedst bevarede monumenter fra "Den store krig" ved resterne af bunkerne i Lerskov plantage. Hørte om kanonen der kunne skyde helt til Haderslev med granater der vejede op til 190 kg. På turen rundt i skoven så vi spætternes bo og mange fugle. Hvis du synes det lyder interessant så er der en tur i maj 2013. Turen er ca. 8 km på skovveje, stier og grusvej. Vi slutter af med at drikke kaffen til Sønderjysk brødtorte. Mødestedet er ved Lerskov Batteriet på Tingvej, Rødekro. Se mere på www.naturguider.dk

Skrevet af Erling Sørensen

Kolofon

Administrator
Flemming Sørensen
Fotograf
Flemming S
Forfatter
Erling Sørensen
Forfatter
Flemming Sørensen

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner