• Dansk Kulturarv

Henter afspiller ...

Usserød Klædefabrik

1791

Beskrivelse

Uniformsklæde fra statsfabrik

Usserød Klædefabrik ligger ved Usserød Å. Siden begyndelsen af 1700-tallet har der ligget møller og fabrikker langs vandløbet. Usserød Klædefabrik er den største af dem. Virksomheden fik kongeligt privilegium i 1791 som valkeri, der kunne behandle stof og læder, og klædefabrik. Året efter blev produktionen udvidet med groft klæde og gulvtæpper. I 1802 overtog staten fabrikken og begyndte at lave uniformsklæde. I 1814 producerede fabrikken knap 150.000 alen klæde. Det svarer til over 90.000 meter stof om året. På det tidspunkt beskæftigede fabrikken flere end 700 arbejdere, heraf halvdelen børn.

Fra røg til rekreation

Klædefabrikken er et stort bygningskompleks på mere end 12.000 kvadratmeter. Anlæggets fløje ligger samlet omkring en gårdsplads, så den ligner en herregård. Sammen med fabrikken blev opført dobbelthuse til de ansatte. En del af bygningerne blev fredet i 1982. Klædefabrikken er siden blevet istandsat og omdannet til industripark. Efter 250 år som industri lejer moderne virksomheder sig i dag ind på Den Kongelige Militære Klædefabrik. Park- og skovanlægget bruges af klædefabrikkens lejere og kvarterets beboere. Forvandlingen til moderne kontorer og grønt åndehul er et eksempel på genanvendelse af industri. De fredede bygninger fik i 1987 Europa Nostra prisen.

Skrevet af Frank Allan Rasmussen

lektor emeritus

I Kolding Socialdemokrat 1-2-1910 berettes der om lønnen på Usserød Klædefabrik. Den var så lav, at en familie ikke kunne leve af den. Alt i alt ca. 16 kr. om ugen for mænd. Derfor var konen også nødt til at arbejde. Børn måtte passes af større søskende eller fremmede for arbejdstiden var fra kl. 6 til 18. - Christiane Andersen begyndt at arbejde på fabrikken som 7årig i 1824. Hun holdt 79 år senere!

Skrevet af Erik Voss

Kolofon

Administrator
Frank Allan Rasmussen
Forfatter
Erik Voss

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner