• Dansk Kulturarv

Arrestbygningen ved råd- og domhuset, 1831

Beskrivelse

Martinus Rørbye (1803-05-17-1848-08-29)

I løbet af de år, hvor Rørbye afsluttede sin tid ved Kunstakademiet, udførte han stribevis af tegnede landskaber og prospekter fra København og omegn, ligesom det blev til en række malerier med skildringer af folkelivet i hovedstaden.

Velkendte typer fra tidens miljø
Værkerne, som var lette at afsætte, var kendetegnet ved deres opbud af velkendte typer, uddraget af tidens miljø, og ved deres moraliserende hentydninger, snarere end deres karakter af dokumentariske snapshots fra dagligdagen.

Maleriets arkitektoniske ramme
I folkelivsskildringen fra Københavns Nytorv anslås den opbyggelige tone allerede med den arkitektoniske ramme. C.F. Hansens fængselsbygning er et hovedværk i guldalderbyggeriet: Et stykke ”talende” arkitektur, som med sit strenge udseende skulle indgyde borgeren frygt for enhver forbrydelses konsekvenser.

Personerne i maleriet
I baggrunden ses en ung mand, som beder en ældre pengeudlåner om et lån, mens en jævnaldrende formanende peger på gældsfængslet bag ham. Til venstre for den hvælvede portåbning hentydes der til Justitias vægtskål i forbindelse med handlen mellem den gamle og den yngre kvinde; den unge laps i midten af billedet med hånden i den bulende bukselomme ser lystent efter den unge mor til højre.

De små tegn på personernes ikke udpræget sympatiske egenskaber kommenteres af den gamle mand i forgrunden - en misantrop, som selv ved højlys dag ikke slukker sin lygte.A

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 63x47.5 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Martinus Rørbye

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner