• Dansk Kulturarv

Badende drenge en sommeraften ved Skagens strand, 1899

Beskrivelse

P.S. Krøyer (1851-1909)

Blandt Skagensmalerne var P.S. Krøyer den mest virtuose og i samtiden også den mest feterede. Med ganske få virkemidler kunne han få en komposition til at fungere optimalt.

Maleriets komposition
Her skaber han en diagonal bevægelse fra drengene i forgrunden til skibene ved horisonten. Skibene og blikket bevæger sig mod højre og møder her den hvide månestråle, der fører beskueren tilbage til drengen og stranden ved Skagen.

En fortælling om lyse sommernætter
Med den simple, men storladne komposition har Krøyer fastholdt sin fortælling om de lyse sommernætter på Skagen. En fortælling, der ubesværet glider på plads blandt periodens mange malerier, som tematiserer forholdet mellem mennesket, havet og lyset. Et motiv, som i særlig grad optog den litterære og den billedkunstneriske vitalisme.

Håbets blå
Krøyer sendte maleriet til Verdensudstillingen i Paris 1900, og malet på tærsklen til et nyt århundrede repræsenterer børnene og ungdommen fornyelsen og en tro på fremtiden. For Krøyer, der ellers i lange perioder var dybt formørket af svære depressioner, er det altdominerende, svømmende og drømmende blå ikke melankoliens farve, men håbets blå.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 153x100.5 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
P.S. Krøyer

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner