• Dansk Kulturarv

Cathrine Jensen, f. Lorenzen, kunstnerens hustru med turban, 1842

Beskrivelse

C.A. Jensen (1792-1870)

For guldalderens nationaltsindede kunstdommere, var portrætmaleren C.A. Jensens ”virtuose” og internationalt orienterede malestil mistænkelig ved sin dyrkelse af hastige penselstrøg.

Kunstneren efterlod dem ubearbejdede og markante, stilen forlenede persontegningen med en flygtighed, som for et etisk blik kunne forekomme uforpligtende.

Kunstnerens hustru
I portrættet af kunstnerens hustru ses den samme malemåde i eksempelvis den summariske gengivelse af perlekædens skinnende overflade. Men den portrætteredes foranderlige udseende fremstilles fra en tidløs vinkel.

Cathrines højre hånd foran skødet og den brogede turban, der lægger sig som en glorie omkring hendes hoved, er citater fra kanoniske kvindefremstillinger i europæisk kunst: Fra antikke Venusstatuer, hvor hænderne dækker ærbart for kærlighedsgudindens barm og skød, og fra renæssancemaleren Rafaels fremstilling af sin elskerinde La Fornarina med en lignende turban.

Billedliggørelse af kærligheden
På denne måde har kunstneren billedliggjort sin kærlighed i dobbelt forstand. Han har hævet fremstillingen af sin kone ud over det øjeblikkelige og forpligtet sig på et tid- og stedløst billede af attrået kvindelighed.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 53x68 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
C.A. Jensen

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner