• Dansk Kulturarv

Dansebakken ved Sorgenfri, 1800

Beskrivelse

Jens Juel (1745-1802)

I slutningen af 1700-tallet blev det populært blandt Københavns borgere at tage på udflugt ud af byen til Dansebakken ved Sorgenfri Slot. Her spiste man sin medbragte mad, slappede af og fordrev tiden med spil og leg. Det er en af disse sorgløse stunder, Juel har foreviget i sit maleri.

Centralt motiv: kvinden i gyngen
Til venstre er et selskab ved at stige ud af hestevognen, mens flere andre allerede har slået sig ned ved et af bordene eller i en lysning mellem træerne. Det centrale motiv er kvinden i gyngen, som bringer bevægelse i billedet og samling på kompositionen. I den foregående epoke, rokokoen, blev der malet mange kvinder i gynger, altid med et strejf af erotik, når skørterne flagrede om kvindernes ben. Dette er der intet af i Juels maleri.

Uskyldig leg
Her er det uskyldig leg. Scenen er en borgerlig idyl, hvor byboerne puster ud fra hverdagens travlhed. I denne henseende peger maleriet fremad mod den næste periode, den såkaldte guldalder, hvor tilværelsen i høj grad blev set med det arbejdsomme borgerskabs øjne.

Landskabets centrale rolle
Ligesom flere andre af Juels andre billeder fra omkring 1800 har landskabet fået en meget central rolle. For maleren var det en adspredelse fra de mange portrætter. Ud på eftermiddagen brød man op fra Dansebakken og tog videre til Dyrehavsbakken, hvor forlystelserne allerede dengang lokkede.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 61x42 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Jens Juel

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner