• Dansk Kulturarv

Dansk landskab, 1891

Beskrivelse

Harald Slott-Møller (1864-1937)

Slott-Møller inddrager i dette billede rammen som en del af værket. Hermed ophæver han de konventionelle skillelinjer mellem kunst og kunsthåndværk; helt i tråd med samtidens engelske kunstnere.

Med Dansk landskab markerede Harald Slott-Møller i 1891 sin nye symbolistiske orientering.

Kombinationen af materialer og teknikker
Inspireret af den engelske Arts & Crafts-bevægelse ophævede han de konventionelle skillelinjer mellem kunst og kunsthåndværk ved at kombinere forskellige materialer og teknikker. At kombinere en støbejernsplade med kornaks i relief med et stykke dansk naturalistisk malet sommerlandskab med stork og blå himmel er dog Slott-Møllers egen originale løsning på opgaven at skabe et tidssvarende udtryk for det danske landskabs frugtbarhed.

Storkene og kornaksene
Den forgyldte plade, inddragelsen af rammen som betydningsbærende form og den dekorativt, symmetrisk placerede stork mellem de hvide skyer, sikrer, at de ellers noget håndfaste frugtbarhedssymboler, storken og kornaksene, ikke får beskueren til at retirere til den danske nationalromantik.

Inspiration fra den samtidige engelske kunst
I sammenstødet mellem materialerne og to forskellige billedstrategier er man ikke i tvivl om, at 'Dansk landskab' hører til i 1890’erne. I dansk kunst var ægteparret Agnes og Harald Slott-Møller blandt de få, som følte sig på bølgelængde med den samtidige engelske kunst. Foruden William Morris (1834-1896) var det især Edward Burne-Jones (1833-1898) og prærafaelitterne, der fascinerede og inspirerede de danske kunstnere.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie og guldbronze på støbejernsplade i relief, 70x41 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Harald Slott-Møller

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner