• Dansk Kulturarv

Den fortabte søn i selskab med kurtisaner, 1724

Beskrivelse

Johann Wolfgang Baumgartner (1712-1761)

I Baumgartners maleri fra den bibelske historie ved den fortabte søn endnu ikke at han er fortabt. Opslugt af kvinders charme, vin og musik, hverken hører eller ser han svirens bagside.

Baumgartner har i sit lille oliemaleri med den bibelske historie om den fortabte søn ikke alene gjort rocaillen til indramning, men også til motiv i sig selv. Rocaillen, som er et typisk rokoko-ornament, slynger sig ind i scenens arkitektoniske kulisse, opløser stennicher og blander sig med balustradens fodstykke. Som barn af bølgen, muslingens søster og korallernes tvilling føler rocaillen sig hjemme i Baumgartners pastelfarvede univers, hvor den fortabte søn endnu ikke ved, at han er fortabt. Opslugt af kvinders charme, vin og musik, hverken hører eller ser han svirens bagside.

Johann Wolfgang Baumgartners karriere var alsidig. Først var han i lære som smed, siden som glasmaler og muralmaler. For eftertiden er han kendt som opfinder af store kirkelige udsmykninger, hvor væggenes freskoudmalinger går i ét med altertavlens rokoko-ornamenterede arkitektur. Baumgartner var tillige en meget flittig leverandør af tegnede og malede forlæg til de store kobberstikforlag i byen Augsburg. Herfra udgik serier med opbyggelige bibelske historier som Den fortabte søn, eller kalendere med kristendommens utallige martyrer.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 38x27.8 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Johann Wolfgang Baumgartner

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner