• Dansk Kulturarv

Den hellige Christophorus, 1490

Beskrivelse

Donato Bramante (1444-1514)

Bramante er bedst kendt som arkitekt, men han begyndte sin kunstneriske løbebane med at male og tegne. Et beskedent antal malerier - på én undtagelse nær fresker - og endnu færre tegninger kendes fra hans hånd.

Tegningens motiv
I en senmiddelalderlig legende optræder en kæmpe, der tilbyder den stærkeste i verden sin tjeneste. Efter at have arbejdet både for kejseren og djævelen og afsløret deres svagheder fatter han Kristi uovervindelige styrke, og han beslutter sig for at tjene Gud ved at hjælpe pilgrimme over en brusende flod.

I skikkelse af et barn tager Kristus imod kæmpens assistance, men midt ude i floden åbenbarer han sig som verdens herre og tvinger kæmpen i knæ. I det øjeblik han, overmandet af den guddommelige kraft, presses ned under vandets overflade, er han døbt, og som en bekræftelse af dåben grønnes hans stav. Fra nu af kaldes han Christophorus, kristusbæreren.

En uafsluttet tegning
Bramantes forsøgsvise angivelser af stavens placering røber, at tegningen endnu befinder sig på et uafsluttet stadium, formentlig det allersidste, idet kvadreringen af billedfladen tydeligt angiver, at fremstillingen er så tæt på sin fuldendelse, at den kan tjene som forlæg for et andet og sikkert også større billede, måske ligefrem en af de kolossale Christophorus-fresker, der flere steder i Lombardiet, navnlig Alpeområderne, blev udført på kirkefacaderne med det formål at beskytte troende mod pludselig død.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Sølvstift forhøjet med hvidt på lysegråt grunderet papir. Kvadreret, 19x30.8 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Donato Bramante

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner