• Dansk Kulturarv

En begravelse, 1891

Beskrivelse

Anna Ancher (1859-1935)

Anna Ancher betragtes som en af de betydeligste impressionistiske malere i dansk kunst. Hun maler sine billeder fra periferien af det moderne og undgår for det meste øjenkontakt, så vi som beskuere ubemærket kan afsøge rummet og lade os opsluge af det psykologiske rum.

Anna Anchers første udstillingsbillede forestillede to fattige originaler, Per og Stine Bollerhus, på vej hjem fra Skagen Kirke.

Flere år senere deltog hun i Stines begravelse og samlede sine indtryk i maleriet En begravelse, et hovedværk i hendes produktion.

Maleriets motiv
Som i de fleste af Anna Anchers billeder er der ingen, som forsøger at skabe øjenkontakt. Man kan derfor ubemærket afsøge rummet, finde sin plads, og lade sig absorbere af den meditative ro. Den lavloftede stue er fyldt med lys, der giver Ancher mulighed for at demonstrere sit koloristiske mesterskab i mødet mellem de blålige, rosa og grønne farver, men som også symbolsk viser den gamle kone vej til en anden verden.

Mellem realisme og symbolisme
Som i mange samtidige værker udført på overgangen mellem realisme og symbolisme er henvisningen til en oversanselig eksistens ikke postuleret, men forbliver så virkelighedsnær, at den primært opleves som en psykologisk fortætning.

En impressionistisk maler
Sammen med Theodor Philipsen (1840-1920) betragtes Anna Ancher som den betydeligste impressionistiske maler i dansk kunst. Men i modsætning til de franske impressionisters forbundethed med det moderne liv maler Ancher sine billeder fra periferien af det moderne: fra Skagen, Danmarks udkant, snarere mod end med det hektiske, flygtige og øjebliksbetonede.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 124.5x103.5 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Anna Ancher

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner