• Dansk Kulturarv

En egyptisk fellahkvinde med sit barn, 1872

Beskrivelse

Elisabeth Jerichau Baumann (1819-1881)

Baumann var en sjælden kunstner i sin tid: Både fordi hun var kvinde men også pga. hendes usædvanlige åbenhed overfor det fremmede. Billedet her er et udpræget eksempel på Baumanns sans for det erotiske og sanselige.

Maleriet af den ægyptiske landarbejder hører til de mest bemærkelsesværdige blandt Jerichau Baumanns orientalske motiver. Nøgenheden under det tynde silkestof, de eksotiske smykker, den rødmende aftenhimmel og de mørke farver giver det en sanselighed, som også må have gjort indtryk i de mere kropsfornægtende 1870’ere.

Elisabeth Jerichau Baumann indtager i det hele taget en særstilling i dansk kunst i årene efter 1850. Med sin polsk-tyske baggrund havde hun en videre horisont end de fleste danske kunstnere, der primært stræbte efter at indkredse det danske særpræg. Hun udviste en åbenhed over for det fremmedartede og eksotiske, som var sjælden i Danmark på den tid, og hendes eneste egentlige sidestykke er H. C. Andersen. Kunstnerens rejselyst førte hende til både Tyrkiet, Grækenland og Ægypten (1869-70 og 1874-75) og gav hende et rigt reservoir af orientalske motiver.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 129.2x98.5 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Elisabeth Jerichau Baumann

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner