• Dansk Kulturarv

En ung kunstner (Ditlev Blunck) betragter en skitse i et spejl, 1826

Beskrivelse

Wilhelm Bendz (1804-1832)

En ung kunstner har taget en pause fra malearbejdet og holder sin skitse op foran et spejl for at afprøve, hvordan kompositionen virker, når den spejlvendes.

Malernes selvopfattelse
Billedet giver indtryk af, hvordan datidens malere betragtede sig selv: som seriøst arbejdende, selvbevidste kunstnere. Billedets maler står i et tætpakket rum omgivet af sine redskaber og hjælpemidler, såvel malerkassen, paletten og staffeliet som et kranium og en skitseblok, der antyder det grundige studium, der går forud for udførelsen af maleriet.

Kunsten som et spejl af virkeligheden
En zigzagbevægelse fører op gennem den nederste halvdel af billedet til maleriet i hans hænder. Det er kun bagsiden af maleriet, man ser. Forsiden ses kun i spejlet. Dette er en hentydning til datidens opfattelse af kunsten som et spejl af virkeligheden.

Kunstnernes nye rolle
Wilhelm Bendz var stærkt optaget af kunstnernes nye rolle, da de i begyndelsen af 1800-tallet ikke længere blev betragtet som specialiserede håndværkere, men som åndsarbejdere, som kunstnere i moderne forstand. Han malede i 1820’erne en række malerier af kunstnere under arbejdet. Maleren på billedet er Bendz’ studiekammerat Ditlev Blunck, der er i gang med at male et portræt af bataljemaleren Jørgen Sonne.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 85x98 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Wilhelm Bendz

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner