• Dansk Kulturarv

Flået hoved af en ung tyr, 1690

Beskrivelse

Felice Boselli (1650-1732)

For barokkens stillebenmalere lå Gud i dagligdagens små ting, og det blev muligt for maleren at gøre noget så ydmygt og antiheroisk som slagteraffald til sit motiv.

Det eneste, slagteren ikke kan bruge til noget, er hovedet. Alt andet på oksen kan koges, brases eller saltes. Engang et stolt dyr, nu et parteret, flået stykke affald efterladt på kanten af et stenbord. Med barokken blev det muligt for maleren at gøre noget så ydmygt og antiheroisk som slagteraffald til sit motiv.

Mørket lukker sig om tyrehovedet og holder os som beskuere fast i betragtningen af det. Bosellis hyper-realistiske pensel registrer alt ned til mindste detalje, øjenvippens lange stride hår, tungens raspede tekstur, lyset, der fanges i den blottede hjørnetand, etc. Mørket og den realistiske malestil ophøjer motivet til et næsten metafysisk lag. For barokkens stillebenmalere lå Gud i dagligdagens små ting, i maden, i potter og pander fra køkkenregionen, eller et flået tyrehoved som her.

Boselli nåede gennem sit lange virke at blive en af Italiens førende stillebenmalere. Hans kundekreds talte bl.a. aristokratiet, hvis residenser han udsmykkede med serier af stilleben, blomsteropsatser og landskaber.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 70.6x57.1 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Felice Boselli

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner