• Dansk Kulturarv

Hollandsk panorama-landskab med Haarlem i det fjerne, 1654

Beskrivelse

Philips Koninck (1619-1688)

Philips Koninck er bedst kendt for sine panoramiske landskabsmalerier, men han malede også scener fra dagligdagen, religiøse motiver og portrætter.

Som så mange andre hollandske 1600-tals-malere måtte han supplere indtægten med bijobs, i dette tilfælde som kroejer og ejer af en færgefart mellem Amsterdam, Leiden og Rotterdam.

Inspiration fra Rembrandt
Philips Koninck menes at være elev af Rembrandt (1609-1669), hvilket der dog ikke findes endegyldig dokumentation for. Sikkert er det dog, at Koninck er inspireret af Rembrandt, især i ungdomsværkerne fra slutningen af 1630’erne.

Det idealiserede hollandske panorama
I modsætningen til andre hollandske landskabsmalere koncentrerede Koninck sig om én type landskaber, det idealiserede hollandske panorama inspireret af Gelderlands natur.

Den modne Koninck
Det viste maleri er typisk ved sit høje udkigspunkt og flade land. Maleriet viser Koninck som den modne kunstner, der gennem års arbejde har etableret sin helt egen personlige stil. Her har han arbejdet i en usædvanlig skitseagtig stil og med et stort format, som i sig selv højner genrens betydning fra at være et beskedent kabinetstykke til at slægte de store historiemaleriers status på.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 203x150 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Philips Koninck

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner