• Dansk Kulturarv

I Høst, 1885

Beskrivelse

L.A. Ring (1854-1933)

Landarbejderen er L.A. Rings bror, Ole Peter Andersen, og det er ved hans gård i Tehusene ved Fakse på Sydsjælland, at billedet er malet.

Skildringen af hverdagssituationer
I mange af sine værker skildrede Ring jævne folk i hverdagssituationer, ofte i de sjællandske landsbysamfund, som han gennem sin opvækst og senere bosættelser var nært knyttet til.

Rings politiske bevidsthed og ateistiske livsholdning
Tilgangen til motivet er præget af Rings politiske bevidsthed og ateistiske livsholdning, udviklet under indtryk af Georg Brandes (1842-1927), Henrik Pontoppidan (1857-1943) og J.P. Jacobsens (1847-1885) forfatterskaber. Kunstnerisk har forbilledet været den franske maler Jean-François Millets (1814-1875) beundrede gengivelser af det hårde og nøjsomme liv på landet.

Monumentalt portræt af landarbejderen
Det er et monumentalt portræt, ikke af broderen, hvis ansigt jo nærmest er skjult, men af landarbejderen som type, som kraftfuld bærer af Rings revolutionære forhåbninger. Men det er også en skildring af manden med leen, der mejer kornet ned og dermed af menneskets udspændthed mellem livet, den fuldmodne kornmark, og den uundgåelige død.

Den ekstremt høje horisontlinje er meget karakteristisk for Rings værker. Her sikrer den, at høstmanden ikke rager op i himlen, men forbliver ved og i jorden.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 154.2x190.2 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
L.A. Ring

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner