• Dansk Kulturarv

I havedøren. Kunstnerens hustru, 1897

Beskrivelse

L.A. Ring (1854-1933)

L.A. Ring giftede sig i 1896, året før han maler portrættet af hustruen Sigrid Kähler (1874-1923). Han var da 42 år gammel, hun 22 år. Det er derfor nærliggende at tolke billedet, hvad flere kunsthistorikere da også har gjort, som en kærlighedserklæring til den gravide hustru, med udsigten til foråret som symbol på kærlighedens fuldbyrdelse.

Livet og døden i maleriet
Med så megen nyfunden lykke, forventning og blomstrende vækster samlet på et sted er det, som om bevidstheden om livets modsætning, døden, bliver det underliggende tema eller måske snarere den livserfaring, som Ring med sit billede prøver at håndtere og bortmale.

En erfaring, som ateisten Ring billedliggjorde i mange værker, og som han her skildrer ved at lade Sigrids mave blive konfronteret med en nærmest forkrøblet stamme- og grenstruktur. En påmindelse om den skrøbelighed, der også omfatter det spirende liv, som fornemmes i menneske og natur.

Kunstens kvindeopfattelse
Maleriet føjer sig til en lang række af danske kunstneres monumentale kvinde- og hustruportrætter fra tiårene omkring 1900. Billeder, som på nuanceret vis fortæller om en kvindeopfattelse, der gradvist er ved at frigøre sig fra romantikkens krops- og intellektforskrækkede moderdyrkelse mod en mere selvstændig og i sig selv hvilende kvindetype med både krop og hoved.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 144x191 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
L.A. Ring

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner