• Dansk Kulturarv

Johannes Døberen, 1337

Beskrivelse

Ambrogio Lorenzetti (1285-1346)

Ny forskning har vist, at det lille sengotiske maleri oprindeligt var del af en altertavle viet til Skt. Crescentius. Det var en af de fire altertavler, som domkirken i Siena havde bestilt som led i et storstilet udsmykningsprogram, der skulle hylde byens skytshelgener og Jomfru Maria.

Datidens avantgarde
Altertavlerne, som var meget nyskabende i både opbygning og motiver, placerede Siena forrest i datidens avantgarde. Simone Martini (ca. 1280-1344) leverede den første i 1333, Ambrogio og hans bror Pietro Lorenzetti (ca. 1280-1348) leverede deres i 1342 og Bartolomeo Bulgarini (1300/1310-1378) og Mesteren for Palazzo Venezia-madonnaens (ca. 1340-1360) fælles altertavle kom til i 1351 som den sidste. Alle er de senere blevet fjernet fra kirken og splittet op i enkeltdele, som befinder sig på museer verden over.

Johannes Døberen
Ud over Skt. Crescentius-altertavlens store midterstykke, som findes på Uffizierne i Firenze, er det kun topstykket med Johannes Døberen, som med sikkerhed kan henføres til Ambrogios altertavle. Johannes Døberen er skildret som bibeltekstens asketiske profet, der iklædte sig kamelhår og levede af græshopper og vild honning. Hans antydede let adskilte læber synes at udtale de ord, der står på skriftrullen, "Se, dér er Guds lam, som bærer verdens synd, hav barmhjertighed med os."

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Tempera på træ, 47x52.3 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Ambrogio Lorenzetti

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner