• Dansk Kulturarv

Karnevalscene. Pulcinellas triumf, 1760

Beskrivelse

Giovanni Domenico Tiepolo (1727-1804)

1700-tallets venetianske kunst blev til i et byområde, som havde mistet sin internationale politiske indflydelse, men som videreførte traditioner for pragtceremonier og fester fra sin tidligere storhedstid.

Blandt festerne var det årlige karneval med sit opbud af forklædte deltagere og sin løsslupne adfærd.

Teaterfiguren Pulcinella
Pulcinellas triumf er del af en serie på oprindeligt fire malerier, som hentyder til karnevallet med et opbud af spillemænd, gøglere og kvaksalvere. Pulcinella er en person, som kendes fra det folkelige italienske teater, commedia dell’arte, og han er genkendelig på sin fede og pukkelryggede statur, store næse og koniske hat. Hos Tiepolo optræder han i flere "klonede" versioner, som deltager i lattervækkende eller lavkomiske optrin. Kunstnerens optagethed af figuren bevidnes af de 104 tegninger, han udførte med scener fra Pulcinellas liv under titlen Underholdning for børn.

Det triumfale indtog gøres til grin
I Pulcinellas triumf gøres der grin med det triumfale indtog, sådan som det kendes fra traditionelle ceremonier, hvor triumfatoren udgør hovedpersonen i optoget. Ceremonien, som også kendes som motiv i traditionelt historiemaleri, karikeres her af Pulcinellas anskueligt oppustede figur, som frembæres af hans brødre, mens andre aktører fra commedia dell’arte ser til.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 57.5x35 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Giovanni Domenico Tiepolo

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner