• Dansk Kulturarv

Kristi tornekroning, 1620

Beskrivelse

Hendrick ter Brugghen (1588-1629-11-01)

Kristus sidder med bøjet hoved stille lidende i forgården til Pilatus’ palads, omringet af soldater, der slår og vrænger ad ham.

Fortællingen beretter om en af de pinsler, Kristus blev udsat for, den lange fredag, som endte med døden på korset. Hånende er han blevet kaldt jødernes konge, og nu har hans plageånder kronet ham med en krans af torne og iført ham en kappe, der med sin skarlagensrøde farve skal give ham kongestatus.

En af soldaterne knæler ned foran ham i foregivet ydmyghed og rækker ham en pind som scepter.

Utrechtcaravaggisterne
Hendrick Ter Brugghen tilbragte sine formative år i Rom, hvor maleren Caravaggio (1571-1610) blev den afgørende impuls. Hjemme igen blev Ter Brugghen primus motor for en ny skole, Utrechtcaravaggisterne, hvis kendemærke var en påtrængende naturalisme kombineret med en kontrastfuld malemåde, der går under betegnelsen clair-obscur (lys-mørke).

Den nordeuropæiske tradition
Ter Brugghens maleri har dog ikke sluppet den nordeuropæiske tradition fuldstændigt. Soldaternes vrængeansigter og det lidt kantede kropssprog har aner tilbage i det sengotiske altertavlemaleri og grafikkens passionsserier, som for eksempel Albrecht Dürers (1471-1528).

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 240x207 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Hendrick ter Brugghen

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner