• Dansk Kulturarv

Kristus som den lidende frelser, 1495

Beskrivelse

Andrea Mantegna (1429-1506)

Om Kristi opstandelse siger Lukasevangeliet (24: 1-2):

"Meget tidligt om morgenen den første dag i ugen kom kvinderne til graven med de vellugtende salver, som de havde tilberedt."

I maleriet er teksten fulgt i skildringen af baggrundens landskab. Kvinderne kommer gående ad vejen, der fører fra Jerusalem til Golgata. Maleriets hovedpersoner, Kristus og to engle, er derimod ikke beskrevet i det litterære forlæg.

Sammensmeltningen af to billedtyper
Halvt svøbt i sit ligklæde fremviser den opstandne Kristus sine fem vunder. Sammen med to støttende engle synes han at prise Herren med en lovsang. Mantegna har med andre ord skabt et maleri, hvis forgrund og baggrund er en sammensmeltning af to billedtyper.

Baggrunden refererer til Lukasevangeliets fortælling, mens Kristusmotivet er et såkaldt andagtsbillede, en billedtype, som kondenserer et bibelsk hændelsesforløb i et enkelt intenst "close-up", foran hvilket betragteren kunne hengive sig i bøn og meditation.

Mantegnas interesse for det antikke Rom
Mantegna er som en af de mest fremtrædende kunstnere i det italienske 1400-tal kendt for sin interesse for det antikke Roms civilisation. Det kommer til udtryk i den porfyrsarkofag, som Kristus og englene hviler på.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Tempera på træ, 48x78 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Andrea Mantegna

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner