• Dansk Kulturarv

Kunstneren med sin familie, 1624

Beskrivelse

Karel van Mander III (1609-1670)

På dette uformelle selvportræt ses kunstneren Karel van Mander i familiens skød. Skildringer af familielivet var et yndet motiv i hollandsk og flamsk malerkunst i 1600-tallet. At intet i billedet fremhæver van Manders kunstneriske virksomhed er med til at betone dets familiære fokus.

På dette uformelle selvportræt ses kunstneren Karel van Mander i familiens skød. Hustruen Maria Fern sidder med en opslået bog - sandsynligvis Bibelen, mens hun kærligt fatter sin mors hånd. De ser alle tre opmærksomt mod beskueren.

Skildringer af familielivet var et yndet motiv i hollandsk og flamsk malerkunst i 1600-tallet. Dermed er værket typisk for sin tid. De enkelte familiemedlemmer er gengivet som individuelle, livfulde karakterer, og der er fokus på figurernes indbyrdes følelsesmæssige relationer. At intet i billedet fremhæver van Manders kunstneriske virksomhed er med til at betone dets familiære fokus.

Karel van Mander III (ca. 1609-70), tilhører en hollandsk malerslægt. Han kom til Danmark i 1623, og afsluttede sin uddannelse her, hvorefter han begyndte at arbejde for Christian 4. Studierejser til Nederlandene og Italien gjorde ham bekendt med tidens førende skoler på kunstens område. Efter hjemkomsten blev han kongehusets og adelens foretrukne portrætmaler. I ham fandt de en maler af international kaliber, der forstod at blande danske forbilleder med de seneste udenlandske impulser.

Van Mander var en del af den Københavnske kulturelite. Han - og det danske museumsvæsens store foregangsmand, Ole Worm - havde fælles interesser. De var selv samlere og indehavere af en betydelig privatsamling, der var tilgængelig for interesserede. Desuden interesserede van Mander sig for anatomi, og i samarbejde med lægen Thomas Bartholin arbejdede han i 1650’erne på illustrationerne til et stort anatomisk værk. En samling tegninger i Den Kongelige Kobberstiksamling menes at være forlæg hertil. Samtiden beskrev ham som mere end blot maler; han var en honnête homme, dvs. en mand, der omfattede hele tidens dannelse. I sine sidste år var van Mander desuden tilknyttet Frederik 3.s kunstkammer som inspektør.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 111.5x136.5 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Karel van Mander III

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner