• Dansk Kulturarv

Kvinde med nellike, 1656

Beskrivelse

Workshop of Rembrandt van Rijn (1606-1669)

Gennem mange år har portrættet hørt til kernen af Rembrandts malerier på Statens Museum for Kunst. I løbet af de seneste årtier har der imidlertid været sat spørgsmålstegn ved billedets autenticitet, hvilket har resulteret i, at en tilskrivning til en af Rembrandts sene elever, Willem Drost nu forsøges.

Stærk inspiration fra Rembrandt
At kvindefremstillingen er stærkt inspireret af "sjælemaleren" Rembrandt fremgår af modellens rolige og mildt indadvendte udtryk, der vidner om stille refleksion. Navnlig disse træk får billedet til at ligge så tæt på Rembrandts stil, at det må antages at være udført under hans vejledning, mens Drost endnu var under uddannelse i hans værksted.

Den unge kvinde
Vi ved ikke, hvem den unge kvinde er, men både kjolen med den firkantede halsudskæring, blusen, og den kunstfærdige hovedbeklædning stammer fra det tidlige 1500-tal. Det er derfor vanskeligt at bedømme, hvorvidt der er tale om et historisk iscenesat portræt eller en såkaldt "tronie", en type anonym karakterfremstilling, der var et temmelig populært motiv i Holland i 1600- tallet.

Nelliken i kvindens hånd knytter sig til en forlovelses- og ægteskabssymbolik, der var udbredt i 1500-tallet og ses i adskillige kvindeportrætter fra denne periode.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 67.8x78.6 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Workshop of Rembrandt van Rijn

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner