• Dansk Kulturarv

Løbende dreng. Marcus Holst von Schmidten, 1802

Beskrivelse

Jens Juel (1745-1802)

Juel har her valgt at afbillede en ung adelsmand i fuld firspring på vej til skole. Skolen var Christianis Institut, der havde stor fokus på bevægelse, og som byggede Danmarks første legeplads.

Den unge adelsmand, kammerjunker Marcus Pauli Holst von Schmidten, ses løbende på vej til sin skole, som skimtes i baggrunden. Drengeskikkelsen er på én gang i bevægelse og afbalanceret. Det er et af de få eksempler på en figur i bevægelse fra Juels modne kunst. Maleriet har ligesom flere andre af Juels sene arbejder et vist klassisk præg. Det har ledt til sammenligning med den jævnaldrende franske maler Jacques Louis Davids portrætkunst, uden at et førstehåndskendskab til franskmanden dog har kunnet påvises. Til gengæld kan Juel være blevet introduceret til engelske portrætter gennem vennen, kobberstikkeren J.F.Clemens, der var i London 1792-95. En stikgengivelse efter den amerikanske maler Gilbert Stuart's The Skater (Washington, National Gallery of Art) kan have været inspirationskilde til dette billede. Landskabet omgiver ikke drengen, men danner udelukkende baggrund, hvilket er med til at gøre billedet reliefagtigt.

Det er ikke tilfældigt, at Juel har valgt at vise drengen i bevægelse, da hans skole ikke var nogen almindelig skole, men Christianis Institut, der lå uden for København (i den nuværende bydel Vesterbro), og hvor der blev udført en pionerindsats for at give børn mulighed for at dyrke leg og gymnastik i det fri. Legepladsen var Danmarks første.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 126x180.5 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Jens Juel

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner