• Dansk Kulturarv

Landlig scene, 1848

Beskrivelse

Jørgen V. Sonne (1801-1890)

Med en holdning som romerske gudinder, men klædt i rødt og hvidt, bevæger bondepigerne sig gennem et dansk sommerlandskab. Det er aften, køerne er malket, og det danske landskab viser sig fra sin bedste side. Bag den fuldmodne kornmark hviler køerne ved siden af en stendysse, og i baggrunden skimtes havet.

Det nationalromantiske Danmarksbillede
Maleriet sammenfatter senguldalderens nationalromantiske Danmarksbillede. En drøm eller vision om sammenhæng, overskuelighed og nærhed med familien og nationen som de bærende elementer. Men der sker også en sakralisering af hverdagslivet omkring moder-barnmotivet, hvor spandenes metalringe kommer til at fungere som glorier.

Det danske folkelivsmaleri
Billedet fortæller om sammenhængen mellem menneske og natur og det guddommeliges tilstedeværelse i naturen. Tanken bag det danske folkelivsmaleri var oprindeligt, at kunstnerne ved at drage ud i landet og male folkelivet skulle kvalificere sig til at male opbyggelige begivenheder fra Danmarks historie. Men kun få efterspurgte danske guder og helte. I stedet forsøgte kunstnere som Sonne, Christen Dalsgaard og Frederik Vermehren at opgradere folkelivsmaleriet til et samtidigt historiemaleri gennem en idealisering og heroisering af landbefolkningen.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 96x120.5 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Jørgen V. Sonne

Tags

SMK

Brugertags

Relaterede emner