• Dansk Kulturarv

Landskab med hytter under store træer. ("Vindpustet"), 1650

Beskrivelse

Rembrandt van Rijn (1606-1669)

Tegningen er ikke signeret. Den er heller ikke dateret. Alligevel har ingen kendere af hollandsk kunst nogen sinde betvivlet, at den er lavet af Rembrandt omkring 1600-tallets midte.

Hvordan kan man vide, at tegningen er skabt af Rembrandt?Alt peger i den retning: stemningen, stilen, stregen, også selv om pennens brune blækspor er efterladt på et for kunstneren så usædvanligt tegneunderlag som pergament.

Blandt de rundt regnet 1100 tegninger, der med større eller mindre ret tillægges Rembrandt, findes der kun fire andre på dette materiale. En af dem (i Amsterdam) viser et parti af Amstelfloden set fra Blauwbrug. Den har ligesom tegningen her afrundede hjørner foroven, men er både noget højere og bredere.

På grund af de to tegningers tekniske og stilistiske fællestræk har det været nærliggende at opfatte dem som pendanter: det åbne, lyse flodlandskab over for den tætte, mørke trægruppe, der lukker sig om hytterne ved vandløbet; morgen, aften.

Skabelsen af tegningen
Før Rembrandt komponerede sin nocturne med lysets ulige kamp med mørket, må han have tonet pergamentet med en let brunlig lavering, der fremkalder forestillingen om en skyet, kun delvis gennemsigtig himmel ved solnedgang.

Siden tegnede han motivet frem. De mørkeste partier har han nu og da gjort lettere ved at ridse i blækket med spidsen af sit penselskaft, så pergamentet blev blotlagt og friske lysstrejf kunne bryde igennem. Som frembragt af et vindpust.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Pen, brunt blæk og brunlig lavering på pergament, 20.3x11.6 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Rembrandt van Rijn

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner