• Dansk Kulturarv

Legende børn. Enghave Plads, 1907

Beskrivelse

Peter Hansen (1868-1928)

Med et socialt engagement, et frit farvesyn og en virkelighedsnær impressionisme, skildrer Peter Hansen de legende børn ude foran sin bolig på Enghavevej i København.

Hånd i hånd bølger en kæde af småpiger frem og prøver at indfange deres kammerater. Den dynamiske bevægelse forstærkes af knappe afskæringer og flimrende lysreflekser i pigernes ansigter og træernes nyudsprungne løv.

Maleriets motiv
Motivet er fra København, nærmere bestemt Enghave Plads på Vesterbro. Fra 1905 havde Peter Hansen sin vinterbolig på Enghavevej, og han fandt de fleste af sine bymotiver i kvarteret. Uden indignation, men med socialt engagement skildrede han det moderne liv, både det mere idylliske i form af legende børn og mænd med søndagsbajere, men også vagabonderne på Christianshavns Vold hørte med til hans verdensbillede.

Kunstnergruppen Fynboerne
Som elev på Zahrtmanns Skole i årene omkring 1890 mødte Peter Hansen de to andre fynboere Johannes Larsen (1867-1961) og Fritz Syberg (1862-1939). Deres venskab blev kernen i kunstnergruppen Fynboerne, men de væsentligste kunstneriske impulser modtog Peter Hansen fra Kristian Zahrtmann (1843-1917) og Theodor Philipsen (1840-1920).

Inspiration fra Kristian Zahrtmann og Theodor Philipsen
Zahrtmanns frie farvesyn og Philipsens virkelighedsnære impressionisme videreføres i Hansens maleri. I Legende børn fornemmes arven i den stærke intensivering af farven og de flimrende lysreflekser. Peter Hansen blev dog aldrig så antinaturalistisk i sit farvesyn som Zahrtmann, og han opløste ej heller sine motiver i lys og farve som Philipsen. I stedet fastholdt han sin jordnære forankring i den sansede virkelighed.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 151.5x109.5 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Peter Hansen

Tags

SMK

Brugertags

Relaterede emner