• Dansk Kulturarv

Legende børn i det frie. ("Le jeu des quatre-coins"), 1705

Beskrivelse

Nicolas Lancret (1690-1743)

Ved 1700-tallets begyndelse introduceredes en ny genre i fransk maleri, fêtes galantes, "galante fester", som gav indtryk af at skildre aristokratiets ritualiserede samvær, tidsfordriv og kurmageri.

Flere efterfølgende malere overtog elementer fra genren, men tilførte den et præg af folkelivsskildring, så den mere fik karakter af fremstillinger af hverdagssituationer.

Fremstilling af børneleg
Lancrets fremstilling af børneleg ligner umiddelbart et optrin fra hverdagen, men den rummer også hentydninger til overklassens kodificerede tidsfordriv. Børnene er velklædte og arkitekturfragmentet til højre antyder, at de befinder sig i en af de slotsparker, hvor de galante fester ofte finder sted. Der findes desuden reminiscenser af de subtile og underspillede erotiske hentydninger fra genren i de fire pigers leg med den endnu ikke voksne mand i deres midte.

Motivet
Legen går ud på, at personen i midten skal forsøge at erobre en plads fra en af de fire modspillere i de omgivende fire hjørner. Drengens forsøg på at gøre sin første erobring frustreres her af pigernes drillende fagter og indforståede indbyrdes tegn. De yngre børn i baggrunden, som endnu er for unge til at lege legen, får dens regler forklaret af en lidt ældre dreng.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på træ, 32.5x27 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Nicolas Lancret

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner