• Dansk Kulturarv

Nøgen kvindelig model, 1889

Beskrivelse

Vilhelm Hammershøi (1864-1916)

Nøgen kvindelig model indeholder en kropsnær sanselighed, som ofte overses i Hammershøis kunst. Denne kommer til syne i flere af kunstnerens skildringer af hustruen, Ida.

Lærredet som bearbejdet hud
Med sine pensler har han med stor præcision og nænsomhed modelleret kvindens hud og kødfulde former. Forestillingen om lærredet som en hud, der berøres og bearbejdes, bliver meget nærværende over for et billede som dette.

Til erotiseringen hører også Hammershøis evne til at få fladen til at pulsere af liv. Han mætter og lukker sjældent farvefladerne, men lader dem i stedet stå meget tynde, ofte transparente, bygget op af små korte, vibrerende strøg.

Hammershøi's motivkreds
Hammershøi malede hovedsagelig interiør-, arkitektur- og landskabsmalerier. Motivkredsen omfattede typisk hjemmet, moderen, hustruen og københavnske huse og pladser, underlagt en formalistisk stram komposition. Med den karakteristiske gråtoneskala skabte Hammershøi sit egenartede univers af noget på en gang fortroligt og hjemligt, men samtidig også foruroligende og ubestemmeligt.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 93x126 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Vilhelm Hammershøi

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner