• Dansk Kulturarv

Pragtstilleben med Holbeinskål, Nautilus- og glaspokal og frugtskål, 1678

Beskrivelse

Willem Kalf (1619-1693)

Willem Kalf var ud af en velhavende handelsfamilie fra Rotterdam. Som ung tog han til Paris, hvor han specialiserede sig i at male stillebener og landlige interiører.

Pragtstillebenet
Det her gengivne værk er et eksempel på den nye kanon for pragtstillebenet, som han etablerede i en moden alder. Med fokus på ganske få genstande malede Kalf i en suggestiv clair-obscur stil, hvis største styrke er skildringen af lysets refleksioner i genstandenes overflade, det være sig i de fløjlsbløde abrikoser, den blanke porcelænsskål eller nautiluspokalens perlemor.

Stillebenets genstande
Genstandene i Kalfs stilleben var ikke i almindelige folks eje. Skålpokalen af bjergkrystal og guldmontering i maleriets midte er for eksempel den såkaldte Holbeinskål, som var i Henrik 8.s (1491-1547) eje indtil 1649, og som Kalf kan have set i kunsthandelen i Amsterdam. Mellem Holbeinskålen og porcelænsskålen ses et lommeur med et opslået låg af krystal og en nøgle, der hænger ned i en blå snor. Det er måske samtidig nøglen til et moralsk budskab om, at det jordiske materialistiske liv snart rinder ud?

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 56x68 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Willem Kalf

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner