• Dansk Kulturarv

Prospekt af byen Arnhem, 1646

Beskrivelse

Jan Josefsz van Goyen (1596-1656)

I 1636/37 tabte van Goyen en formue på at spekulere i tulipanløg under den såkaldte ”tulipomani”. Efter den økonomiske katastrofe malede han blandt andet en serie panoramiske landskaber med byen Arnhem i det fjerne.

Maleriets horisontale format
Grote Kerks karakteristiske tårn og Skt. Walburgaskerks tvillingetårne ses som tydelige landemærker. Typisk for 1640’ernes stil er det horisontale format og den høje skyede himmel med det flade land, som betragteren bliver suget ind i gennem flodens diagonale forløb understreget i de lys- og skygge-masser, der på skift deler fladen.

Kunstnerens historie
Jan van Goyen var ikke mere end en dreng på 10 år, da han blev sendt i lære som maler i hjembyen Leiden. Som 19-årig var han i Frankrig et år og afsluttede herefter uddannelsen i Haarlem hos Esaias van de Velde (1587-1630). Indflydelsen fra Haarlem-mesteren gjorde sig gældende helt frem til 1626 i de figurfyldte landskaber malet i klare farver.

Omkring 1630 grundlagde van Goyen sammen med Pieter de Molijn (1595-1661) og Salomon van Ruysdael (ca. 1602-1670) det såkaldte tonale landskabsmaleri, et næsten monokromt maleri fuldt af ro og enkelhed i skildringen af den hollandske naturs fauna og folk.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på træ, 96x65 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Jan Josefsz van Goyen

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner