• Dansk Kulturarv

Redningsbåden køres gennem klitterne, 1883

Beskrivelse

Michael Ancher (1849-1927)

Den lave mørke vinterhimmel og kompakte udfyldning af billedfladen forstærker fornemmelsen af intens koncentration - af heroisk storhed.

Maleriets komposition
Bølgerne på det blåsorte hav synes at trænge helt op i de sneklædte klitter. De væltende bølger løfter redningsbåden i vejret og foregriber udsætningen af båden og gennembrydningen af den kraftige brænding. To krydsende diagonaler fører fiskerne og beskueren gennem klitterne og ud mod det nødstedte skib. Bevægelsen fører blikket tilbage til udgangspunktet, den råbende fisker, der som i et fotografisk snapshot er beskåret og appellerer til nogen uden for billedet.

Beretningen om Skagens heltemodige fiskere
Med dette maleri fortsatte Michael Ancher sin beretning om Skagens heltemodige fiskere. Et stort anlagt epos, som blev indledt med spørgsmålet Vil han klare pynten? og via den lykkelige udgang Mandskabet reddet fik sin definitive afslutning med Den druknede.

Et samtidigt historiemaleri
Historiemaleriet var tidligere hjemsted for skildringen af store og gode handlinger med mytologiske helte og historieskabende enere som forbilleder. Folket måtte nøjes med at optræde som menige soldater eller anonym folkemasse. Med Michael Ancher kulminerer en modsatrettet bestræbelse på at indsætte det almindelige menneske som hovedaktør i et samtidigt historiemaleri.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 221x171 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Michael Ancher

Tags

SMK

Brugertags

Relaterede emner