• Dansk Kulturarv

Selskab i det frie. Allegori på den ægteskabelige kærlighed, 1590

Beskrivelse

Isaac Oliver I (1563-1617)

I miniaturemaleriet udfolder sig en scene af stor detaljerigdom, hvor mænd og kvinder er samlet til et selskab i det frie med kærligheden som omdrejningspunkt. Oliver var tilknyttet det engelske hof i slutningen af 1600-tallet og var en af de vigtigste miniaturemalere i tiden.

I Olivers lille miniaturemaleri udfolder sig en scene med stor detaljerigdom. I et landskab med træer og klipper i baggrunden er grupper af mænd og kvinder samlet til socialt samvær i et selskab i det frie. En kvinde med lut og en mand med tværfløjte sørger for det musikalske indslag, og i baggrunden udspiller sig en jagt på vildsvin og andre dyr. I forgrunden ses to grupper, der markerer to modsætninger. Til højre ses mænd og kvinder i farverige og guldbroderede klæder, kvinderne med blottet barm. Til venstre er kvinderne tækkeligt klædt i sort. Mellem de to figurgrupper mødes et par på den bare jord i en hed omfavnelse.

Det er i sammenstillingen af disse to klart definerede og adskilte figurgrupper, at Oliver tydeliggør motivet som en moraliserende allegori, dvs. fortælling på den kristelige ægteskabelige kærlighed over for den sanselige, og i tidens forståelse vildførte og fordærvelige kærlighed. Ungdommen, rigdommen og skønheden er lige så flygtig som musikinstrumenternes toner, og langt ude i baggrunden til venstre står galgen og stejlen og minder os om, at vi alle skal dø, og at vi skal vælge den rette og dydige vej gennem livet.

Isaac Oliver var en af de dygtigste miniaturemalere i England under Elisabeth 1. (1558-1603) og Jacob 1. (1603-25). Han blev højst sandsynligt oplært i miniaturemaleriet af Nicholas Hillard, en af genrens store udøvere. Oliver udførte især miniatureportrætter, men også allegorier som denne, hvor han med den særlige teknik med delvis gennemsigtige farver har skildret en broget mangfoldighed af figurer.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Akvarel og gouache på pergament, opklæbet på karton , 17.4x11.3 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Isaac Oliver I

Relaterede emner