• Dansk Kulturarv

Skt. Corona, 1350

Beskrivelse

Master of Palazzo Venezia Madonna (1340-1358)

Santa Corona og Skt. Victor af Siena

Legenden fortæller, at den kun 16 år gamle Santa Corona i et syn så en engel stige ned fra himlen med to kroner, en mere beskeden til hende selv og en mere kostbar til Skt. Victor, som hun for sin kristne tros skyld skulle lide martyrdøden sammen med.

Skildringen af de to helgener
Kunstneren har skildret hende med den lille krone på hovedet og den store elegant støttet med venstre hånds fingerspidser. I sin højre hånd holder hun ligesom Skt. Victor martyriets trofæ, et par palmegrene. Skt. Victor holder desuden en olivengren, symbolet for den sejr, som Siena vandt over Montepulciano og Orvieto i 1229 på det, der senere blev Skt. Victors dag.

Eksempler på den sienesiske gotik
Tavlerne var oprindeligt sidefløje til et hovedstykke med hyrdernes tilbedelse malet af Bartolomeo Bulgarini (1300/1310-1378). De er meget sjældne og fine eksempler på den sienesiske gotiks særlige lineære og farvestrålende dekorative stil, der står i kontrast til den rivaliserende florentinske skole, som mere betoner massen og tyngden.

Storstilet udsmykning af domkirken
Altertavlen blev lavet omkring eller umiddelbart efter peståret 1348, som mere end decimerede Sienas befolkning. Skt. Viktor-altertavlen satte punktum for en storstilet udsmykning af byens domkirke, en udsmykning, som også omfattede den altertavle, som Ambrogio Lorenzettis (før 1317 - ca.1384) Johannes Døberen var del af.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Tempera på træ. Guldgrund, 48x155 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Master of Palazzo Venezia Madonna

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner