• Dansk Kulturarv

Thor siddende, støttet til sin hammer, 1828

Beskrivelse

Hermann Ernst Freund (1786-1840)

Freund tilhører generationen efter Danmarks betydningsfulde og normsættende billedhugger Bertel Thorvaldsen (1770-1844), i hvis værksted i Rom han havde været assistent.

Opgør med Thorvaldsen
Fremstillingen af den siddende Thor, tordenguden i nordisk mytologi, er et modsætningsfuldt opgør med tendenser i den store forgængers kunst. I overensstemmelse med sin samtids nyklassicisme havde Thorvaldsen opdyrket en sammenhæng mellem form og indhold, idet værkernes motiver ofte blev hentet fra den antikke forestillingsverden og blev fremstillet i ”klassisk” stil.

Nordisk historie og mytologi
Med de første årtier af 1800-tallet kom der i Nordeuropa i stedet fokus på nordisk historie og mytologi, men uden at skulpturen slap sin forankring i den antikke middelhavskunst som stilistisk forbillede. Denne modsætning er i Freunds skulptur skærpet ved figurens siddende, halvt apatiske stilling, som er forskellig fra nyklassicismens dyrkelse af den heroiske mandsfigurs aktive og udadvendte normalpositur.

Forening af klassisk form med nybrydende indhold
Det nordiske motiv er forstenet i den klassiske traditions marmor. Når skulpturen betragtes fra ryggen, kan det ses, hvordan Freund har forsøgt at forene klassisk form med nybrydende indhold: Den overdrevent muskuløse ryg er et citat fra et af nyklassicismens antikke forbilleder, Den Belvederiske Torso i Vatikanmuseet i Rom.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Marmor, 51x71 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Hermann Ernst Freund

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner