• Dansk Kulturarv

Titanernes fald, 1588

Beskrivelse

Cornelis Cornelisz. van Haarlem (1562-1638)

I den romerske digter Ovids Metamorfoser fortælles historien om den herskende gudeslægt bestående af titanerne, kykloperne og giganterne, som blev udfordret af de olympiske guder med Zeus i spidsen til en drabelig kosmisk kamp, den såkaldte titanomachia.

Kampen endte med titanernes nederlag og den af Zeus befalede nedstyrtning til underverdenens Tartaros, hvor de blev skyld i jordskælv og vulkaners udbrud.

Kunstneriske idealer
Cornelis Cornelisz van Haarlem har udlevet alle sine kunstneriske idealer i de nøgne muskuløse kroppe og i de komplicerede stillinger. Studier efter nøgenmodel blev først almindeligt i slutningen af 1600-tallet, men i Haarlem stiftede Karel van Mander (1548-1606) et akademi, hvor man ikke alene dyrkede den akademiske nøgenakt som øvelsesmotiv, men også diskuterede emner af kunstteoretisk natur.

Et eksempel på Haarlem-manierismen
Maleriet er et eksempel på Haarlem-manierismen. Manierisme er betegnelsen for den stilart mellem renæssancen og barokken, hvor det artificielle og sensuelle var i højsædet. Stilen blev blandt andet fremelsket ved Rudolf 2.s (1552-1612) hof i Prag og bredte sig herfra nordpå, hvor vores egen Christian 4. (1557-1648) tog den til sig. Titanernes fald var blandt de nederlandske malerier, som han erhvervede i 1621.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 307x239 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Cornelis Cornelisz. van Haarlem

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner