• Dansk Kulturarv

Trompe l'oeil. Bagsiden af et indrammet maleri, 1668

Beskrivelse

Cornelius Norbertus Gijsbrechts (1657-1683)

Med fraværet af den ramme, der normalt udgør den hævdvundne arkitektoniske overgang mellem betragterens virkelighed og den malede billedverden, er den flamske maler Gijsbrechts’ værk på vej ud over maleriets gængse virkefelt og ind i teaterkulissens illusionistiske domæne.

Øjenbedrag
Øjenbedraget er der. Set på lang afstand snydes man virkelig til at tro, at maleren har stillet et maleri fra sig på gulvet med bagsiden udad. Med sin evne til at overraske og snyde beskueren, var værket selvskrevet som kunstkammergenstand.

Et søsterværk
Et søsterværk, som forestiller et staffeli med et stilleben på hylden og bagsiden af et maleri ved foden, alt sammen udskåret efter de malede genstandes kontur, er beskrevet i Det Kongelige Danske Kunstkammers første inventarium. Det er dateret 1674 og ordene er: "En frugtstøche med Contrafejers instrumenter maalit paa Perspectiv."

Kunstkammeret
Dengang var kunstkammeret endnu på Københavns Slot, men da enevoldskongen nogle år senere indrettede kunstkammeret i en nyopført bygning, det nuværende rigsarkiv, blev staffeliet og formentlig også Bagsiden af et indrammet maleri del af forstuens udsmykning.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 87x66.4 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Cornelius Norbertus Gijsbrechts

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner