• Dansk Kulturarv

Udsigt fra kunstnerens vindue, 1825

Beskrivelse

Martinus Rørbye (1803-05-17-1848-08-29)

Omkring midten af 1820’erne befandt Rørbye sig i en opbrudssituation på flere planer. Personligt stod han foran at forlade barndomshjemmet, fra hvis stuevindue udsigten her er malet.

Splittelse mellem realitet og ideal
Som maler begyndte han at supplere akademiets undervisning med skoling hos idealisten Eckersberg, og samtidig forskød periodens åndelige klima sig i retning af en betoning af splittelsen mellem realiteter og ideal. Man kan betegne det som det nære på den ene side og længslernes fjerne mål på den anden.

Aspekter af opbrud
De forskellige aspekter af opbrud har sat sig spor i motivet. Stuens nærhed er sat op imod havnens sejlskibe, som skal lægge til på fjerne steder. Fugleburet i vinduesåbningen befinder sig i overgangen mellem inde og ude, og denne placering forankrer symbolikken omkrig fuglens fængsel. I vindueskarmen fortæller blomsterne i forskellige vækststadier om livsforløbet: Den lille stikling til højre suppleres af den blomstrende hortensia til venstre og den delvist visnende blomst midt i billedet.

Romantikkens yndlingsmotiver med symbolske undertoner
Ude i havnen modsvares blomsterne af tre orlogsskibe, hvoraf det midterste endnu er under opbygning på værftet, mens det højre mangler takkelagen og kun skibet yderst til venstre fremstår sødygtigt med sit nuværende udstyr. I romantikken blev det åbne vindue og skibet på havet to yndlingsmotiver med symbolske undertoner, og det er netop sådan, Rørbye her kombinerer dem.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Olie på lærred, 29.8x38 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Martinus Rørbye

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner