• Dansk Kulturarv

Venus, 1460

Beskrivelse

Unknown Dutch artist mid 1400's (-)

Træsnittet her stammer fra det eneste kendte komplette eksemplar af denne hollandske "planetbog", formentlig udført i Haarlem omkring 1460.

Symbolske fremstillinger
Den indeholder syv symbolske fremstillinger af himmellegemerne Saturn, Jupiter, Mars, Sol, Venus, Merkur og Luna, hvor solen og månen indtog de dengang endnu uopdagede vandrestjerner Uranus og Neptuns plads.

Kompositionens mønster
I de syv blade følger kompositionen samme mønster. Indskrevet i en cirkel foroven står en planetgud eller gudinde flankeret af to mindre cirkler med de til himmeltegnet hørende dyrekredsfigurer, og til almindelig oplysning er der på skriftbånd som vajende vimpler anført, hvem der er hvem.

Nedenunder udspiller der sig på nogle overbefolkede småparceller i et stiliseret, stejlt stigende terræn forskellige optrin. De viser eksempler på de aktiviteter, som mennesker født under et bestemt himmeltegn, såkaldte "planetbørn", er forudbestemt til at deltage i.

Stemning af luksus, hvile og vellyst
I dette træsnit holder Venus et spejl og en buket blomster i hænderne, og den derved anslåede stemning af luksus, hvile og vellyst reflekteres i den grundige soigneringsproces i badekarret bag ved det veldækkede bord og i de mange musicerendes sang- og klanglige præstationer i påhør af to ærbart elskende par.

Oprindelig var der et tredje knap så dydigt kærestepar oppe imellem træerne til højre, men så godt som alle spor af deres horisontale udfoldelse er her blufærdigt skåret væk.

læs mere og download på SMk

TEKNISK INFORMATION

Træsnit håndkoloreret med skabelon, 18.3x27 cm

RETTIGHEDER

http://www.smk.dk/copyright/creative-commons/

Kolofon

Artist
Unknown Dutch artist mid 1400's

Tags

SMK

Brugertags

Ingen brugertags tilføjet. Du kan være den første!

Relaterede emner