Forside på hovedkataloget fra Daells Varehus, 1934. Kilde: Det Kongelige Bibliotek

 

Grønt er godt for øjet! Og i dette tema finder du alt hvad hjertet kan begære af øjenlyst når det kommer til moden. Gennem tiden og i skiftende årstiderne. Du vil møde Gatsby-stemning, hotte hot pants, rokoko-hofter og modernistiske korthårsfrisurer. Skagensmalernes reformkjoler, Erik Mortensens come-back og en helt anden af vores egne, nemlig La Belle Helena.

Kroppen formes, samfundet smitter af – det hele i én skøn forvirring af stoffer og stemninger fra flere århundreder. Voila, spring ud!

Damemoden i de rigtigt gamle dage

Året er 1776 og brede hofter er så moderne, at kvinderne går med korset og stel under kjolen for at få den rette figur. Ingen grund til ikke at spise kage med Marie Antoinette.

Enkedronning Juliane Marie er portrætteret af Vigilius Eriksen, og du kan læse mere om kvinden, moden og hofterne hos Statens Museum for Kunst ved at klikke på billedet.

Det er nu blevet tid til at finde de lidt lettere gevandter frem, men hvorfor stoppe der? Hvorfor ikke også gøre lidt ved frisuren? Man kan finde stor inspiration hos de offentlige fruentimmere, foreviget af Københavns Politi i 1880.

Vi gi'r dig The Fab Four: Caroline Josefine Nielsen, Madsine Christensen, Mathilde Petrea Andersen – og den mystiske ukendte. Statens Arkiver byder på mange flere i samlingen på Flickr. Det er blot at gå på opdagelse.

Kunstfærdigt hår var et tema i tiden. Her et smukt armbånd, flettet af hår

Og kvindernes mere dydige, men dog fritænkende, grundtvigianske søstre, gik med en lille sølvpil i håret

Moderne tider med masser af ramasjang

I 1911 kom det første Daells Varehuskatalog på gaden, og fungerede udelukkene som postordre. Her kunne man finde moderigtigt tøj til både mænd og kvinder - fra inderst til yderst. Kataloget var på 44 sider og indeholdt alt fra Et Plyschbordtæppe med Gobenlinsbort over damprensede og støvfrie Andehalvdun til Halvfærdige, hvide, broderede Mollsbluser!

Året efter åbnede varehuset sin første fysiske butik på Nørregade, hvor der lå indtil forretningen måtte dreje nøglen om i 1999.

Hos Det Kongelige Bibliotek kan du læse meget mere om de to brødre Daell og katalogerne, der kom ud til hele Danmark igennem næsten et helt århundrede.

Hipsters ‘n Fiskers

Endnu længe var Skagen saa ukendt med den fine Verden, at Fru Krøyers elegante Spadseredragt vakte Opsigt hos Fiskerbefolkningen. Det er Motivet fra Anchers Billede, hvor Kristoffer og Konerne ser hende gaa forbi.

Således blev der skrevet om Fru Krøyer i 1929. Nysgerrig på mere af den lokale modesladder? Så klik ind på Skagens Museum eller besøg museet på Flickr, hvor du kan fordybe dig i meget mere om skagensmalerne.

Frynser & eksotik

Modeopvisning 1920. Opstilling med Charleston og Gatsby-hatte – vi er før det store krak.

Verden bliver større, moden orienterer sig fremmede og kunstarterne inspirerer hinanden. Da den russiske ballet opfører Shéhérazade i Paris i 1910, fanger modeskaberen Paul Poiret Orientens stemninger i sine kreationer. Mange af hans kjoler kunne bruges uden korset, og her ses et folkloristisk broderet pragtstykke. Hos Nationalmuseet kan du læse meget mere om den balkangrønne skønhed.

Fra den ekslusive haute couture til Daelle Valle for Alle

Dette er blot et udpluk af Det Kongelige Biblioteks samling af Daells Varehus-kataloger. Klik her for at shoppe rundt fra 1911-1998.

New look

New look er kommet til byen og forårsmoden præsenteres eksklusivt fra amerikanske dollargrin. Glamourøse modeller med Audrey Hepburn-bryn og hvepsetaljer bærer selvsikkert kollektionerne frem. Der er verdener mellem drømmene her og Daells Varehus-katalogernes Christel-pasteller og halvtredsertækkelige blusekraver.

På Langelinie vises forårsmoden frem – korthårsfrisurerne passer til den modernistiske arkitektur, og nederdelens silketryk matcher puddelhunden.

Den lille havfrue er omgivet af spadseredragter, og der er en air af amerikanske turister, luftfart og alt det andet smarte & moderne.

Bademode med franskbrødshår: På Dyrehavbakken kåres "Årets Badepige 1964", og tiden under voteringen udnyttes naturligvis til at vise årets bademode.

1970′ERNE MED SVAJ

På Nationalmuseet kan man gå på opdagelse i tidens tøjmode, eksempelvis de klassiske hot pants fra 1970'erne. Dette sæt har tilhørt Lene Bro, det unge socialdemokratiske folketingsmedlem, der vakte opsigt langt ud over landets grænser for at være en kvindelig politiker, der gik moderigtigt klædt.

Bh´en snærer og giver en grim figur

Udtaler påklædersken, imens hun klæder mannequinen moderigtigt på i indisk bomuld og demokratiske jersey-kombinationer. Det hele er bare mægtigt og uden bh.

Catwalkkavalkade

Uddrag fra catwalken

Modeparret Margit og Erik Brandt, 1973. Erik Brandt åbner modeshowet, og det er fashion, fashion, fashion – i BRUNT.

 

 

Kongen er tilbage: her får danske modeinteresserede lov at se Erik Mortensens kollektion, som pariserne jublede over ved hans comeback for nylig. Opvisningen afholdes i anledning af Magasin du Nord's 125 års jubilæum og Tivolis 150 års jubilæum.

1990’erne – supermodellernes tid. Her Helena Christensen, der denne sjældne gang er på catwalken hjemme i Danmark. Sig it-boble, it-taske og nedtrapning til boho-chic og nye værdier.

Henter afspiller ...