ModeForside på hovedkataloget fra Daells Varehus, 1934. Kilde: Det Kongelige Bibliotek

Grønt er godt for øjet! Og i dette tema finder du alt hvad hjertet kan begære af øjenlyst når det kommer til moden. Gennem tiden og i skiftende årstiderne. Du vil møde Gatsby-stemning, hotte hot pants, rokoko-hofter og modernistiske korthårsfrisurer. Skagensmalernes reformkjoler, Erik Mortensens come-back og en helt anden af vores egne, nemlig La Belle Helena.

Kroppen formes, samfundet smitter af – det hele i én skøn forvirring af stoffer og stemninger fra flere århundreder. Voila, spring ud!

 

Damemoden i de rigtigt gamle dage

 

 

 

 

Året er 1776 og brede hofter er så moderne, at kvinderne går med korset og stel under kjolen for at få den rette figur. Ingen grund til ikke at spise kage med Marie Antoinette.

Enkedronning Juliane Marie er portrætteret af Vigilius Eriksen, og du kan læse mere om kvinden, moden og hofterne hos Statens Museum for Kunst ved at klikke på billedet.

 

 

 

Det er nu blevet tid til at finde de lidt lettere gevandter frem, men hvorfor stoppe der? Hvorfor ikke også gøre lidt ved frisuren? Man kan finde stor inspiration hos de offentlige fruentimmere, foreviget af Københavns Politi i 1880.

Vi gi’r dig The Fab Four: Caroline Josefine Nielsen, Madsine Christensen, Mathilde Petrea Andersen – og den mystiske ukendte. Statens Arkiver byder på mange flere i samlingen på Flickr. Det er blot at gå på opdagelse.

8450350810_c7dfd953b9_z

8450351276_2130906579_z

 

Kunstfærdigt hår var et tema i tiden. Her et smukt armbånd, flettet af hår.

 

 

 

 

Og kvindernes mere dydige, men dog fritænkende, grundtvigianske søstre, gik med en lille sølvpil i håret.

 

 

 

 

Moderne tider med masser af ramasjang

I 1911 kom det første Daells Varehuskatalog på gaden, og fungerede udelukkene som postordre. Her kunne man finde moderigtigt tøj til både mænd og kvinder – fra inderst til yderst. Kataloget var på 44 sider og indeholdt alt fra Et Plyschbordtæppe med Gobenlinsbort over damprensede og støvfrie Andehalvdun til Halvfærdige, hvide, broderede Mollsbluser!

Året efter åbnede varehuset sin første fysiske butik på Nørregade, hvor der lå indtil forretningen måtte dreje nøglen om i 1999.

Hos Det Kongelige Bibliotek kan du læse meget mere om de to brødre Daell og katalogerne, der kom ud til hele Danmark igennem næsten et helt århundrede.

Kvindemode 1911

Herremode anno 1911

 

 

 

 

Til modeopvisning i 1912 gør damerne alt hvad de kan for at ligne tidens store ikon, stumfilmstjernen Asta Nielsen – de drejer og nejer, og der er både hat og ræv.

Henter afspiller …

Hipsters ‘n Fiskers

 

Modeugen i Skagen

Endnu længe var Skagen saa ukendt med den fine Verden, at Fru Krøyers elegante Spadseredragt vakte Opsigt hos Fiskerbefolkningen. Det er Motivet fra Anchers Billede, hvor Kristoffer og Konerne ser hende gaa forbi.

Således blev der skrevet om Fru Krøyer i 1929. Nysgerrig på mere af den lokale modesladder? Så klik ind på Skagens Museum eller besøg museet på Flickr, hvor du kan fordybe dig i meget mere om skagensmalerne.

 

 

Hipsters anno 1888

Frynser & eksotik

Modeopvisning 1920. Opstilling med Charleston og Gatsby-hatte – vi er før det store krak.

Henter afspiller …

 

 

Verden bliver større, moden orienterer sig fremmede og kunstarterne inspirerer hinanden. Da den russiske ballet opfører Shéhérazade i Paris i 1910, fanger modeskaberen Paul Poiret Orientens stemninger i sine kreationer. Mange af hans kjoler kunne bruges uden korset, og her ses et folkloristisk broderet pragtstykke. Hos Nationalmuseet kan du læse meget mere om den balkangrønne skønhed.

 

Fra den ekslusive haute couture til Daelle Valle for Alle

Billede dv1930_f_001.jpg til Forår 1930 : Daells Katalogserie Nr. 25

Billede dv1933_h_001.jpg til Hovedkatalog 1933 : Den bedste Katalog vi nogensinde har udsendt

Dette er blot et udpluk af Det Kongelige Biblioteks samling af Daells Varehus-kataloger. Klik her for at shoppe rundt fra 1911-1998.

Billede dv1952_s_001.jpg til Sommerkatalog 1952

Billede dv1956_f_001.jpg til Forår 1956

Henter afspiller …

New look er kommet til byen og forårsmoden præsenteres eksklusivt fra amerikanske dollargrin. Glamourøse modeller med Audrey Hepburn-bryn og hvepsetaljer bærer selvsikkert kollektionerne frem. Der er verdener mellem drømmene her og Daells Varehus-katalogernes Christel-pasteller og halvtredsertækkelige blusekraver.

Henter afspiller …

På Langelinie vises forårsmoden frem – korthårsfrisurerne passer til den modernistiske arkitektur, og nederdelens silketryk matcher puddelhunden.

Den lille havfrue er omgivet af spadseredragter, og der er en air af amerikanske turister, luftfart og alt det andet smarte & moderne.

Henter afspiller …

Bademode med franskbrødshår: På Dyrehavbakken kåres “Årets Badepige 1964”, og tiden under voteringen udnyttes naturligvis til at vise årets bademode.

 

1970′ERNE MED SVAJ

 

På Nationalmuseet kan man gå på opdagelse i tidens tøjmode, eksempelvis de klassiske hot pants fra 1970’erne. Dette sæt har tilhørt Lene Bro, det unge socialdemokratiske folketingsmedlem, der vakte opsigt langt ud over landets grænser for at være en kvindelig politiker, der gik moderigtigt klædt.

 

 

 

 

Bh´en snærer og giver en grim figur

Udtaler påklædersken, imens hun klæder mannequinen moderigtigt på i indisk bomuld og demokratiske jersey-kombinationer. Det hele er bare mægtigt og uden bh.

Henter afspiller …

 

KatwalkKavalKade

 

Modeparret Margit og Erik Brandt, 1973. Erik Brandt åbner modeshowet, og det er fashion, fashion, fashion – i BRUNT.

Henter afspiller …

Kongen er tilbage: her får danske modeinteresserede lov at se Erik Mortensens kollektion, som pariserne jublede over ved hans comeback for nylig. Opvisningen afholdes i anledning af Magasin du Nord’s 125 års jubilæum og Tivolis 150 års jubilæum.

Henter afspiller …

Mode, city branding og europæiske kulturbyer: i 1996 er det i København. Den globaliserede highstreet-mode præsenteres i Cirkusbygningen med Wonderful Copenhagen som arrangør. Mændene er i sporty pang, kvinderne er langbenet grafiske, og der er funk og fast fashion.

Henter afspiller …

1990’erne – supermodellernes tid. Her Helena Christensen, der denne sjældne gang er på catwalken hjemme i Danmark. Sig it-boble, it-taske og nedtrapning til boho-chic og nye værdier.

Henter afspiller …

Københavns modeuge 2005 oplever stor opmærksomhed fra udenlandske modejournalister, der har opdaget dansk mode som ”comfy chic”, lunt placeret mellem stangtøj og haute couture. I gadebilledet er Københavnerne individuelt og tilbagelænet trendy’e, som i… et senmoderne Skandinavien. Selv eventyrlandets kronprinsesse er åben, smuk og intelligent. Og modebevidst.

Henter afspiller …