Motion

Uddrag fra kinesisk plakat: Gennem ukuelige legemedsøvelser forstærker officierne deres fysik, 1960.

Udgivet af Jiefangjun huabaoshe. Kilde: Det Kongelige Bibliotek

 

No pain, no gain. De fede må svede, was nicht tötet abhärdet – der er brug for mange slogans, når det gælder motion. For kampene har udfoldet sig forskelligt gennem tiden – motion har også altid været en værdimæssig slagmark.

Det nye menneske har udfoldet sig på de politiske arenaer fra Kina til Riefenstahls Berlin, herhjemme har ånd og legeme fulgtes ad i både højskolebevægelse og foreningsliv. Idag er folkesundheden noget med regneark og velfærdsudgifter, og for den enkelte er der både figur og socialt signal på spil . Motionisterne griber det forskelligt an: fra den individuelt tilpassede træning til de svedige, sociale frikvarter. Det er stadig gudernes lyst, de olympiske lege er også squash efter arbejde. Vi har samlet en kavalkade til dig i dette tema: Pistolen er skudt af!

 

 

Jens Juels Løbende dreng deler positur med vores kinesiske frontløber. Dog i et noget andet tempo. Billedet her kan du i øvrigt selv løbe afsted med – på SMK kan du downloade dette, og mange andre billeder, i høj opløsning. 

 

Motion er et tema i både kunst- og kulturhistorien. Og på kulturinstitutionerne finder du motiver fra 1. Verdenskrig til Michael Kvium:

  

Billede uh000542.jpg til 1647. Fra et tysk Lazaret. Invaliderne faar deres daglige Motion ved Gymnastik eller anden Idræt.

Billede uh000847.jpg til 4502. I et Reservelazaret i Berlin : Krigsbeskadigede med amputerede Ben foretager Bengymnastik.

Billede uh000262.jpg til 203. Fra Sportsfesterne i Leipzig til Fordel for Røde Kors.

 

Michael Kvium Big Foot

   

Nedenfor kan du spurte igennem årtierne i selskab med DR ARKIV: 

 

Henter afspiller …

  

Henter afspiller …

  

Henter afspiller …

  

Henter afspiller …

  

Henter afspiller …

  

Henter afspiller …

  

Henter afspiller …

  

Henter afspiller …

  

Henter afspiller …

  

Henter afspiller …

  

Og på målstregen viser vi her stærke plakater fra Kina. Samlingen af plakaterne findes på Det Kongelige Bibliotek. De er fra tiden 1950-1883 – dog er de fleste udgivet under den kinesiske Kulturrevolution, 1968-1978. Du kan få fornøjelsen af den fulde samling på 458 stk. på Det Kongelige Bibliotek