Motion

Uddrag fra kinesisk plakat: Gennem ukuelige legemedsøvelser forstærker officierne deres fysik, 1960.
Udgivet af Jiefangjun huabaoshe. Kilde: Det Kongelige Bibliotek

 

No pain, no gain. De fede må svede, was nicht tötet abhärdet – der er brug for mange slogans, når det gælder motion. For kampene har udfoldet sig forskelligt gennem tiden – motion har også altid været en værdimæssig slagmark.

Det nye menneske har udfoldet sig på de politiske arenaer fra Kina til Riefenstahls Berlin, herhjemme har ånd og legeme fulgtes ad i både højskolebevægelse og foreningsliv. Idag er folkesundheden noget med regneark og velfærdsudgifter, og for den enkelte er der både figur og socialt signal på spil . Motionisterne griber det forskelligt an: fra den individuelt tilpassede træning til de svedige, sociale frikvarter. Det er stadig gudernes lyst, de olympiske lege er også squash efter arbejde. Vi har samlet en kavalkade til dig i dette tema: Pistolen er skudt af!

Jens Juels Løbende dreng deler positur med vores kinesiske frontløber. Dog i et noget andet tempo. Billedet her kan du i øvrigt selv løbe afsted med – på SMK kan du downloade dette, og mange andre billeder, i høj opløsning.

Motion er et tema i både kunst- og kulturhistorien. Og på kulturinstitutionerne finder du motiver fra 1. Verdenskrig til Michael Kvium

Billede uh000542.jpg til 1647. Fra et tysk Lazaret. Invaliderne faar deres daglige Motion ved Gymnastik eller anden Idræt.

Billede uh000847.jpg til 4502. I et Reservelazaret i Berlin : Krigsbeskadigede med amputerede Ben foretager Bengymnastik.

Billede uh000262.jpg til 203. Fra Sportsfesterne i Leipzig til Fordel for Røde Kors.

Michael Kvium Big Foot

Og på målstregen viser vi her stærke plakater fra Kina. Samlingen af plakaterne findes på Det Kongelige Bibliotek. De er fra tiden 1950-1883 – dog er de fleste udgivet under den kinesiske Kulturrevolution, 1968-1978. Du kan få fornøjelsen af den fulde samling på 458 stk. på Det Kongelige Bibliotek