Vær med til at gøre den danske kulturarv tilgængelig for alle! 

Nedenfor har vi samlet et lille udsnit af de forskellige crowdsourcingprojekter, der findes i Danmark og som handler om at gøre det danske kulturarv tilgængelig for alle. Vi har brug for din hjælp til mange forskellige ting – blandt andet at indtaste arkivalier, beskrive billeder, lytte til radioudsendelser og fortælle, hvad du hører samt placere billeder på kort. Fælles er, at du er med til at gøre den danske kulturarv tilgængelig og søgbar. Til gavn for alle! 

Hjælp med at sætte Frihedsmuseets fotosamling på kort

Vi har behov for at få identificeret de mange fotografier fra mellemkrigsårene og hvor de præcist er taget. Dit kendskab til København vil komme fremtidige brugere af Frihedsmuseets samling på nettet til gode.  

Screenshot 2016-01-21 at 08.01.38

Indtast sønderjyske kilder; Kartotek over krigsfanger fra 1. verdenskrig

Screenshot 2016-01-21 at 07.31.18

Hjælp med at indtaste folketællinger & kirkebøger og gør kilderne søgbare for alle

I Dansk Demografisk Database kan du indtaste folketællinger og kirkebøger vha. et lille program, som downloades gratis fra Rigsarkivet. Som noget nyt kan du også hjælpe ved at knytte personer sammen, du genfinder i databasen og deltage i oprettelsen af et danmarkshistorisk stamtræ.

link2 (1)

Sæt navn på soldater, der ansøgte om erindringsmedaljer i henholdsvis 1848-1850 og i 1864.

I ansøgningerne finder man både personlige og militære oplysninger. Du kan nu være med til at indtaste og gøre indholdet søgbart og let tilgængeligt for alle. I Krigsministeriets arkiv findes omkring 112.000 ansøgninger om en erindringsmedalje for deltagelse i de slesvigske krige i henholdsvis 1848-1850 og i 1864. I ansøgningerne finder man både personlige og militære oplysninger. Du kan nu være med til at indtaste og gøre indholdet søgbart og let tilgængeligt for alle.

erindringsmedalte

Gør det nemmere at bruge de vestindiske arkivalier på nettet

Rigsarkivet har startet et pilotprojekt om indtastning af vestindiske arkivalier, som er særligt vigtige for slægtsforskning og personalhistorie. Du kan hjælpe ved at indeksere (tagge) de person-og stednavne samt årstal, som optræder i kilderne. Ved at indtaste oplysningerne gør du det nemmere for andre at finde lige præcis det dokument, der indeholder et givent navn, de leder efter.

dansk vesindien

Beskriv informationerne i Den Kgl. pleje- og fødselsstiftelses arkiv

For at undgå drab på nyfødte blev 1750 blev Fødselsstiftelsen oprettet i 1750 for at kvinder kunne føde anonymt og få gratis lægehjælp. Arkivet indeholder en række oplysninger om både driften af stiftelsen og om de kvinder og børn, der fik hjælp af stiftelsen. I Fødselsstiftelsens arkiv kan du finde oplysninger om Barnets identitet og fødsels-/dåbsdato. 

Screenshot 2016-01-21 at 07.49.14

Vær med til at beskrive DRs historiske pressefotos

DR har netop lagt 77.000 historiske pressefotos ud under Creative Commons CC-BY-NC-SA -licensen. by-nc-sa

Billederne er ikke blevet beskrevet, da de er blevet gemt, og derfor findes der heller ikke noget metadata på dem, hvilket betyder de ikke kan søges frem. Vi har derfor brug for hjælp til at beskrive billederne, fx ved navn på personerne, de genstande, der findes på billedet eller anden man selv synes er interessant at kunne finde frem til en anden gang. 

drs billeder

Lyt og genkend DR radiostemmer 

Spillet går ud på at gætte kendte DR radiostemmer og er et eksempel på nye metoder til ’smart crowdsourcing’, som indgår i en effektiv løsning til at berige radioarkivet med søgbar information. Det giver nye muligheder for at formidle radiokulturarven til danskerne, nye muligheder for kulturforskere, samt søge- og redigeringsværktøjer til mediebranchen.

Screenshot 2016-01-21 at 14.30.58

Hjælp os med til at beskrive tidlige udsendelser fra DRs teknologimagasin Harddisken

hd