Bag 18. låge af julekalenderen gemmer sig et postkort fra Nordjyllands Kystmuseum med et indblik i, hvordan julen foregik for tyske soldater i mandsskabsbunkeren ved Bangsbo Fort. DR har suppleret med et interview med en tidligere fort vagt.

 

Flere tusinde tyske soldater boede og havde deres hverdag i Danmark under besættelsen, endnu flere var på gennemgang og befandt sig kun kort i landet, før de drog afsted mod de hårde fronter. Fælles for dem alle var, at Danmark var et tiltrængt åndehul, hvor der trods omstændighederne herskede fred. 

Et af disse steder, hvor tyske soldater befandt sig hele krigen igennem, var på Pikkerbakken, det der i dag er Bangsbo Fort. Som for os alle andre var julen en kærkommen tid for de tyske soldater, hvor der var mulighed for at skrue lidt ned tempoet, og mulighed for at mindes familien derhjemme, som man år forinden var rejst fra. 

Den 8. december skruede Bangsbo Fort og Nordjyllands Kystmuseum tiden tilbage til den første halvdel af 1940'erne, hvor man for en stund lagde de militære fortællinger på hylden. I stedet blev bunkeren med juletræ, tysk julepynt, adventskrans og optænding i kaminen forvandlet til, hvordan den kunne have set ud for de tyske soldater for mere end 70 år siden. Publikum blev inviteret indenfor i mandsskabsbunkeren for at rejse tilbage i tiden og opleve en anderledes jul. 

Læs mere om Bangsbo Fort og Nordjyllands Kystmuseum.

Interview med tidligere fort vagt Valdemar Knudsen

Interview med Valdemar Knudsen, som i 19 år har gået vagt i kanonstilling i Hanstholm, om alle de bunkers der stadig ligger langs den jyske vestkyst. Imens han viser rundt i kanonstilling fortæller han om dens funktion under krigen.

Se flere klip fra DR på Dansk Kulturarv.