Tema om Berlinmurens fald

 

Lørdag den 9. November 2019, er det 30-årsdagen for da Berlinmuren åbnede for grænsen mellem øst- og vest Berlin efter 28 års opdeling.

Berlinmuren blev sat op af DDR som en "beskyttelses-mur" der skulle kontrollere og standse mennesker der flygtede fra øst til vest. Mange venskaber og familier blev opdelt på grund af murens tilstedeværelse, og flere så ikke hinanden igen før at muren igen blev revet ned.

I årenes løb havde mange prøvet at trodse murens tilstedeværelse ved at flygte over murens grænser, hvilket også havde resulteret i mange tilfangetagelser og henrettelser. Det er anslået at 244 mennesker mistede livet i flugtforsøg over muren.

Udover at det tyske folk igen kunne blive genforenet, var murens fald også en genforening for hele Europa, der var tungt præget af forholdet mellem vesten og DDR.

Muren der af DDR-styret var blevet sat op for at forhindre strømmen af østtyskere der søgte mod Vesttyskland, havde delt byen med en 3,60 meters højde og 1398 kilometers længde.

Du kan i dette tema opleve eller genopleve hvordan at Berlinmurens fald blev rapporteret og dækket af medierne. Temaet består af TV-udsendelser, Radio-klip og billeder, der alle fortæller historien om dagene op til, under og efter murens fald.

Radio fra dagen derpå

Klik på billederne og hør radioudsendelserne fra 1989

Grænseovergangene i Berlin er oversvømmet med østberlinere efter at grænsen mellem Østtyskland og Vesttyskland er blevet åbnet. Lydklip fra den fejrende befolkning. Papirarbejdet for at østberlinere kan komme ind i Vest-Berlin bliver hurtigt ordnet. Interview med Berlinere og orientering om den politiske situation.

10. November 1989

Fra DR Arkiv.

Natten blev en stor jubelfest, da DDR borgere fik lov frit at krydse grænsen mellem DDR og Vesttyskland. Torben Kitaj orienterer om hvordan østtyskere er strømmet over grænsen. Ved muren i Berlin høres jubelråb og sang.

10. November 1989

Fra DR Arkiv

Radioavisen fra 9. November 1989, klokken 22.

I Østtyskland har myndighederne besluttet at åbne grænserne mod vest, så landets borgere for første gang kan rejse frit. Men dette er ikke helt problemfrit, og politiske ledere diskuterer situationen.

9. November 1989

Fra DR Arkiv.

   Du kan også selv gå på opdagelse i flere billeder, TV- og Radioudsendelser om Berlinmuren HER

 

Jerntæppets pludselige fald

I dette klip fra 10. november 1989, kan du se hvordan nyheden blev modtaget i den Vesttyske Forbundsdag. Følelserne blev både udtrykt i begejstring og foragt blandt medlemmerne af Forbundsdagen. Samtidig udtalte ledere fra hele verden sig omkring murens fald, både med glæde og med skepsis.

Se hele udsendelsen HER

Genforeningen

I dette klip fra 12. november 1989, rapporterer Jens Nauntofte fra Berlin i dagene efter offentliggørelsen om, at der nu er frit for DDR-borgere at rejse ud over grænsesteder mellem DDR og Vesttyskland. Selvom dagene ved genforeningen var en glædens tid for de fleste, var der også mange følelser og frustrationer over for muren og de politi- og militærfolk fra DDR der havde bestyret den. For at beskytte DDR-folkene og opretholde ro og orden, gik det vesttyske politi derfor ind i urolighederne.

Se hele udsendelsen HER

Ét Tyskland - to kvindeskæbner

En historie om to barndomsveninder fra DDR. De blev brat skilt ad som 16-årige, da den ene måtte flygte med sin familie.  Begge har de måttet kæmpe med traumatiske oplevelser, som historiens gang har påført dem. Nu mødes de igen i deres barndomsby i Tyskland - i 20-års jubilæet for Murens fald.

Hør hele historien HER

Illustration af murens opbygning - DR Arkiv

Tema om Tyskland på Nationalmuseet

"Det Tyskland vi kender i dag blev født for 30 år siden, den nat muren faldt mellem Øst-og Vestberlin 9. november 1989. I tiden efter skulle Tyskland finde fodfæste i skyggerne af rædsel og kaos siden 1933. Brudstykkerne af øst og vest og ikke mindst alle de udgaver af Tyskland, som har været der før, blev byggesten til et nyt land, der hviler på 1000 års historie og nationale erindringer. "

Nationalmuseet markerer 30-året med udstillingen ”Tyskland” som er blevet til i samarbejde med British Museum.