Sommeren er over Danmark!

Over alt i landet begynder vi danskere at tage på ferie for at få et afbræk fra hverdagen. Vi holder dog ferie på mange forskellige måder, som for eksempel: cykelferie, campingferie, charterferie, badeferie eller feriekoloni. Hvis der er en våd og kold sommer i vente tager vi måske sydpå, og hvis solen skinner, bliver vi hjemme og nyder det gode vejr.

Her på siden har vi på Dansk Kulturarv samlet TV, radio og billeder, og indfanget ferieminder og oplevelser fra de sidste 100 år, og set på hvor forskelligt vi har holdt ferie igennem tiden.

Du kan også altid selv gå på opdagelse i Dansk Kulturarvs store samling af Billeder, fotos, TV- og radioudsendelser Her

Filmserie om sommer i Danmark

Filmklip fra Danmark på film

BADELIVET PÅ KØGE SYDSTRAND

Optagelser fra Sydstranden, hvor mænd og kvinder har hver deres område og bader hver for sig. Gunnar Nu Hansen fortæller i indslaget.

Nogle køgensere præsenteres: Hansen fra elektricitetsværket, købmand Engell, postmester Petersen og unge Engell kommer hver dag på badeanstalten. Bademester Mads Haugbøll tager imod dem.

Fanø Vesterhavsbad

Fanø Vesterhavsbad var et af Danmarks mondæne badesteder. Vi ser Hotel Kongen af Danmark fra 1893. I en annonce fra 1929 hedder det, at hotellet havde al moderne komfort bl.a. elektrisk lys, centralvarme, varmt og koldt vand samt værelser med telefon og bad. På stranden kører gæsterne i hestretrukne badevogne, der bruges til omklædning.

DFI's tema om Sommer i Danmark kan du gå på videre opdagelse i en række filmoptagelser fra sommerdage Danmark i 1915-1964. Se blandt andet filmklip fra Himmelbjerget ved Silkeborg, Dueodde Strand og Øresund. Du kan derudover også følge de kongelige på sommertogt rundt om i landet og opleve en sommerdag på Grønland i 1964.

Feriekoloni

Den første danske feriekoloni udgik fra København i 1899. Det var skolehjem hvor børn, der ellers ikke havde mulighed for at tage på ferie, kunne komme ud i landet og få sommerferieoplevelser. Udover at skulle holde ferie, fungerede kolonierne også som et afbræk fra negativ påvirkning som børnene blev udsat for i byen. I mange år blev kolonierne afholdt på højskoler og forsamlingshuse, men efterhånden som flere børn blev sendt afsted, måtte egne bygninger bygges.

I dag bliver der også holdt feriekolonier rundt omkring i hele landet, og hver sommer rejser masser af børn ud og oplever landet igennem de mange kolonier der ligger rundt omkring i Danmark.

 

Gabriel Jensens Ferieudflugter

Formålet med "Gabriel Jensens Ferieudflugter" har siden 1901 været, at skaffe københavnske skolebørn, lejlighed til udflugter i det fri. Dette kan blandt andet bestå af udflugter, rideture og vandsport.

I dette klip fra 1966, møder vi en gruppe børn der er på vej på udflugtslejr hvor der spilles spil og bades på stranden.

Dagen i dag, er det stadig muligt for børn og unge at bestille og tage på ture med "Gabriel Jensens Ferieudflugter".

Feriekolonien Alhage (Silkeborglejren), 1949. Skolefotografier. Skolehistorie

Sommerferie i 50'erne

Forfatteren Torben Weinrich fortæller om, hvordan han holdt sommerferie i 1950'erne, hvor han og hans kammerater tog afsted til en kommunal feriekoloni på Møn.

Hør radioklippet omkring afrejsen i klippet her. Du kan også høre hele historien om togturen, lærerene og kærlighedens magt HER.

Hør også flere spændende historier og beretninger fra samme serie om sommer i 50'erne HER.

Hvordan holder vi ferie?

Der er masser af måder hvorpå man kan tage på ferie. Her er en samling af klip fra udsendelser sendt på DR, der handler om danskernes ferievaner igennem tiden. Det kan være du kan finde inspiration til din egen næste ferietur?

Ølejr

Ølejrene opstod i 1970'erne hvor især unge mødtes på øer rundt omkring i Danmark og skabte fællesskaber. Formålet med bevægelsen var, at skabe forståelse for sociale-, kulturelle- og naturværdier, i et kollektivt samfund.
Ølejrbevægelsen er stadig meget aktiv i dag, og arrangerer flere forskellige lejre rundt omkring i landet.
Her er et klip fra 1972, fra et af landets mange ølejre.
Se resten af udsendelsen Her

Charterferie og grisefest

Efter 2. verdenskrig, begyndte flere at rejse ud i verden på luksuriøse charterferier. Rejserne var planlagt som pakkeferie sådan at, al belægning såsom fly, hotel og spisning var arrangeret. Destinationerne hed Mallorca, Costa del Sol og De Kanariske øer. I Danmark blev Simon Spies med sit rejsebureau, Nordeuropas største til at flyve folk på ferie.

I dette klip kan du se hvordan der blev holdt grisefest tilbage i 1970. Se resten af udsendelsen med bl.a. interview med Simon Spies Her

Campingferie

Foregår ferien på hjul og ude i naturen, er campingferie en meget populær ferieform hos danskerne. Ifølge Dansk statistik er der i 2018 127.700 ejere af campingvogne i Danmark. Den smarte ferieform gør, at man kan få komforten fra hverdagen med sig ud på de hyggelige campingpladser. I dette klip, der dog ikke er fra sommeren, kan du se nyeste mode ved campingvognene fra campingmøde ved Fredericia 1964.

Se mange flere udsendelser omkring bl.a. Campingferie Her

Ferie i Danmark

De sidste par år er flere begyndt at droppe de lange rejser i udlandet og taget på ferie i Danmark i stedet. Under 2. verdenskrig, da der var uroligheder i Europa, tog danskerne heller ikke langvejs for at slappe af. Dansk turistforening åbnede derfor en udstilling i 1941 for at formidle hvorhen i Danmark, man kunne tage hen for at opleve en ferie af format.

www.Danskkulturarv.dk, kan du finde endnu flere TV- og radioudsendelser om ferieformer igennem tiden. Her kan du blandt andet blive inspireret til den næste cykelferie eller se hvordan den første Thy-lejr blev afholdt.

Turistforeningen Danmark

Rigsarkivet har udgivet flere fotografier og billeder fra Turistforeningen for Danmark. Turistforeningen blev dannet i 1889, med formål at skabe opmærksomhed omkring Danmark som feriedestination og at fremme bestemte områders kvaliteter. Både for udenlandske turister, men også indenrigs.

Her er et par eksempler på, hvordan brochurer har set ud igennem tiden. Se mange flere Her

Turistbrochure, ca. 1927

Turistbrochure, 1927

Brochure for indenlandsk turisme, 1927

Brochure for lystfiskeriferie, 1927

Turistbrochure, 1925

Turistbrochure, 1924

Turistbrochure, 1923

Turistbrochure, ca. 1924